Podijeli članak

Grupa Beograđana sinoć je na putovanju kroz Goražde u koloni vozila izazvala incident zbog kojeg su intervenirali i građani i policija.
Tijekom prolaska kroz grad dizali su tri prsta, a neki od njih su uzvikivali "ovo je Srbija", te provocirali i vrijeđali građane. Na poziv građana uslijedila je intervencija policije, a zaustavljeni su na području Ustikoline.

U MUP-u BPŽ ističu da su zbog vrijeđanja na nacionalnoj i vjerskoj osnovi protiv dvije osobe izrečene prekršajne sankcije te da su im uručeni prekršajni nalozi.

"Oko 20 sati sinoć više građana je pozvalo dežurnu službu PS Goražde da prijave da se od Trga branilaca kreće kolona vozila sa srbijanskim tablama i da iz vozila lica pokazuju tri prsta i uzvikuju 'ovo je Srbija'. Upućene su odmah dvije policijske patrole iz Goražda i obaviještena PS Ustikolina tako da su ubrzo zaustavljeni u Ustikolini. Nakon razgovora i konzultacija s dežurnim tužiteljem konstatirano je da nema elemenata krivičnog dijela, a protiv dvije osobe, državljana Srbije koji su bili u alkoholiziranom stanju poduzete su prekršajne mjere zbog vrijeđanja nacionalnih i vjerskih osjećanja. Izrečene su jedinstvene kazne od po 470 KM, koje su platili na licu mjesta", izjavio je Mirsad Kamenica, iz Uprave policije MUP-a BPŽ Goražde.

U zaustavljanju je sudjelovala i grupa revoltiranih mladih Goraždana, koja ih je usput pratila i obavijestila policiju, a zatim ih prestigla i usporila na magistralnom putu M20.

U policiji su potvrdili da ovo nije prvi slučaj uznemiravanja građana na ovaj način, te da su ranije više puta intervenirali, prenosi Klix.