Podijeli članak

Najmanje 29 beba i djece umrlo je u prepunom kampu na sjeveroistoku Sirije u posljednjih osam tjedana, većinom zbog pothlađivanja, izvijestila je danas Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Oko 23 tisuće osoba bježeći od sukoba u Deir al-Zoru između Islamske države i sirijskih demokratskih snaga koje podupire SAD, pristigle su u Al-Hol kamp.

Elizabeth Hoff, predstavnica WHO-a u Siriji, rekla je da je stanje u kampu Al-Hol užasno, da "djeca umiru od pothlađivanja, dok su njihove obitelji mislile da su pobjegle u sigurnost".

Tisuće ljudi primorane spavati vani bez pokrivača

Agencije UN-a pozivaju na nesmetani pristup kampu i navode da je situacija postala kritična za 33 tisuće ljudi, većinom žene i djecu, koji žive ondje u uvjetima oštre i hladne zime, prenosi Index.hr.

Mnogi raseljeni koji su hodali danima ili putovali u otvorenim kamionima, pristizali su pothranjeni i iscrpljeni nakon "godina siromaštva" pod kontrolom Islamske države, navodi se u izvješću.

"Tisuće pristiglih primorano je provesti nekoliko noći na otvorenom bez šatora, pokrivača i grijanja", dodaje WHO.

Ekipe WHO-a neprekidno su u kampu i provjeravaju nove dolaske, provode cijepljenja i šalju teško pothranjenu djecu u bolnicu u al-Hasakahu.

"Humanitarni pristup kampu i okružnim cestama otežavaju birokratske prepreke i sigurnosna ograničenja", dodaju iz WHO-a i pozivaju sve strane da osiguraju nesmetani pristup radi spašavanja života.