Podijeli članak

Sedmomjesečna beba, koja je težila samo 4,3 kilograma, umrla je nakon što su je njegova majka i otac hranili hranom bez glutena, priopćeno je iz suda.

Bebini majka i otac, koji imaju prodavnicu zdrave hrane u gradu Beveren u Belgiji, insistirali su na alternativnoj ishrani za svoga sina Lucasa, koja je uključivala i mlijeko od kvinoje, usprkos upozorenjima liječnicima da to ne čine.

Zbog ishrane je ovaj dječak težio pola od ukupne težine koliko bi beba njegovog uzrasta trebalo da ima, odnosno, težio je samo 4,3 kilograma prije nego je umro 6. lipnja 2014. godine.

Na sudu je rečeno kako je beba slabo disala nekoliko dana prije smrti, ali da roditelji nikada nisu ni pomislili da zatraže ljekarsku pomoć. Obdukcija je pokazala kako je Lucas bio dehidriran a njegov stomak je bio potpuno prazan.

Javni tužilac u Belgiji je okrivio roditelje za smrt djeteta te rekao: "Roditelji su odredili svoju dijagnozu, odnosno sami su došli do toga da dijete ne podnosi gluten i da ima alergiju na laktozu".

Tužilac je krivio roditelje i što su dovezli sa druge strane države čovjeka koji se bavi homeopatijom kada je dijete bilo neuhranjeno umjesto da ga odvuku u najbližu bolnicu.

"Nismo sa Lucasom otišli liječniku jer nikada nismo primijetili ništa neobično", rekao je Lucasov otac u svojoj odbrani.

"Nekada je dobijao na težini, nekada gubio. Nikada nismo željeli smrt našeg sina", kazala je majka djeteta, prenosi N1.

Prema navodima njihove odvjetnice Karine Van Meirvenne, roditelji Lucasa su mislili kako beba ima problem sa ishranom.

"Lucas je imao poremećaj u ishrani. Imao je grčeve kada su ga hranili mlijekom iz bočice te su roditelji potražili alternativu", kazala je odvjetnica.

"Zobno mlijeko, rižino mlijeko, mlijeko kvinoje. Sve proizvode koje inače prodaju u svojoj radnji", dodala je.

Ranije ovog mjeseca, medicinski eksperti su kazali kako bezglutenska ishrana može nanijeti više štete nego dobra, usprkos činjenici da je postala jako popularna kod ljudi u posljednje vrijeme.