Podijeli članak

Nizom svečanosti, vjerskih i kulturnih, završeno je trodnevno obilježavanje Dana Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” u Travniku i isusovačkog sjemeništa koje djeluje u sklopu centra. Održan je i susret biskupa, provincijala, generalnih vikara i dekana, piše Večernji list BiH.

Važna uloga svećenika 

Upriličene su hodočasničke pobožnosti, nakon čega je u sjemenišnoj crkvi sv. Alojza upriličeno euharistijsko slavlje. 

Koncelebriranu svetu misu predvodio je vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić. U koncelebraciji su bili i papinski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, biskupi mons. Ratko Perić, mons. Franjo Komarica, mons. Marko Semren i mons. Tomo Vukšić. 

Svečanom euharistijskom slavlju nazočili su brojni građani iz cijele Lašvanske doline – gospodarstvenici, javni i kulturni djelatnici, politički dužnosnici na čelu s predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom. 

Sve nazočne pozdravio je ravnatelj KŠC-a don Željko Marić. Biskup Franjo Komarica u propovijedi se posebice osvrnuo na nemjerljivo važnu ulogu svećenika, svećeničke pastorale, na ulogu, put i zadatke koji čekaju sadašnje sjemeništarce, buduće svećenike, u teškim vremenima punim različitih iskušenja. Govorio je biskup Komarica i o slugi Božjem Petru Barbariću, travničkom sjemeništarcu, rođenom u Klobuku, koji je nakon teške i neizlječive bolesti umro 15. travnja 1897. u 23. godini života, dan nakon što je položio redovničke isusovačke zavjete. 

“Snovopriča” 

Njegovo ime, čija se beatifikacija željno čeka, nosi Katolički školski centar koji baštini tradiciju Velike nadbiskupske gimnazije koju su u Travniku daleke 1882. osnovali isusovci, a rad joj zabranila komunistička vlast u listopadu 1944. godine nakon što su partizani zauzeli Travnik. 

KŠC “Petar Barbarić” s radom je počeo 28. rujna 1998. godine. U auli KŠC-a premijerno je izvedena predstava “Snovopriča o Petru Barbariću“ u izvedbi Hrvatskog kazališta Travnik, Pozorišta Travnik i Dramske scene KŠC-a Travnik. 

Predstavu su režirali Rusmir Agaćević i Anto Bilić, scenograf i kostimograf je Dejan Pranjković, a glume Matej Baškarad, Riberto Zahirović, Darko Smodek, Antonio Bilić i Nebojša Filipović. Predstave je doživjela ovacije.