Podijeli članak

Priču o dvojici nigerijskih studenata koji su završili u jednom od migrantskih centara u Bosni i Hercegovini prenio je i britanski BBC. Nakon povratka u matičnu zemlju kažu da se osjećaju slobodno, ali i da su se ljudi u BiH prema njima ponašali “prijateljski.”

Nakon sudjelovanja na studentskom stonoteniskom turniru u Puli, Uchenna Abia i Kenneth Eboh su se zaputili u Zagreb, odakle su trebali odletjeti nazad u Nigeriju.

No, tijekom kratkog posjeta glavnom gradu, hrvatska policija ih je privela misleći da se radi o ilegalnim migrantima i odvela na granicu s BiH.

“Silom su nas natjerali u grmlje u BiH. Nismo imali izbora zato što su pokušali pucati u nas”, rekao je Eboh, govoreći za BBC-jevu emisiju ‘Focus on Africa’.

“Rekli su nam ‘došli ste iz Bosne, morate nazad u Bosnu’”, dodao je.

Pokušaji da uspostave komunikaciju sa službenicima i objasne kako imaju važeću vizu za Hrvatsku bili su bezuspješni.

“Nismo znali razlog zbog kojeg nas šalju u drugu zemlju u ponoć...i natjerali nas da idemo kroz žbunje,” kazao je Eboh.

Abia je opisao ljude u BiH kao “prijateljski” narod te se zahvalio volonterima koji su posjećivali migrantski kamp gdje su bili smješteni i donosili im hranu.

Nakon povratka u Nigeriju, Abia kaže da se osjeća “slobodno i sigurno”.

“Kada si slobodan, znaš da si slobodan,” dodao je.

Hrvatske vlasti su negirale navode nigerijskih studenata rekavši da su studenti nestali nakon što su se odjavili iz svog hotela, navodi se u BBC-jevom tekstu. Rekli su da je namjera službenika bila provjeriti je li to bio “još jedan pokušaj stranih državljana da zloupotrijebe sportski turnir u Hrvatskoj” kako bi ostali u Europi.