Podijeli članak

Bariša Čolak, zastupnik u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine, istaknuo je da treba insistirati na potpisanom sporazumu između HDZ BiH i SDA koji se tiče izbora u Mostaru i Izbornog zakona.

Nakon što su o Izbornom zakonu neuspjeli pregovori, Čolak je kazao da su se strane obvezale da će ga provesti – ipak, naveo je da je bilo previše negativnih iskustava u prošlosti.

– Čujte, imamo negativna iskustva, 2013. je bilo nešto slično, potpisano u Briselu, a kada su predstavnici tada šest stranaka potpisali da jedan narod neće drugome birati predstavnike. Ponovilo se u Mostaru 2015. Imamo dvije rezolucije Europskog parlamenta koje govore o federalizmu, decentralizaciji, legitimnom predstavljanju – rekao je Čolak.

On je kazao da se ne može ravnodušno gledati na sve što se događa.

– Prije svega mislim na istup Izetbegovića. Traže se novi uvjeti. Što se promijenilo do sada – ništa se nije promijenilo. Nije bilo drugih uvjeta u potpisanom sporazumu. To je u interesu svih, ne samo HDZ-a, HNS-a, nego u interesu svih stranaka i u korist BiH. Mi moramo riješiti problem, jer ga nitko drugi neće riješiti – poručio je.

Znači li to Izborni zakon pa Vlada FBiH ili obratno?

– Ne mislim da se radi o ucjeni, barem ne s naše strane. Kolegama je stavljeno do znanja što je naš prioritet i što treba napraviti prvo. To je po meni principijelni stav. Odgovorna politika. Ne koristi samo nama nego svim građanima. Mi ne mislimo da je nekakav nesrazmjer između ovog što tražimo i cilja kojeg želimo postići – kazao je.

– Želimo da se promijeni Izborni zakon. Imamo pet negativnih iskustava, uspostava Vlade bez hrvatskih predstavnika, tri puta izbor člana Predsjedništva. To moramo riješiti – pojasnio je.

HDZ će biti uporan u provođenju zacrtanog, a ponadao se i utjecaju međunarodne zajednice – koja je bila svjedok sporazuma u Mostaru.

– Ako ne dođe do toga – moramo tražiti alternativne moduse – naveo je rekavši da će ih tražiti u okviru međunarodnog prava, međunarodnih standarda, ali i u okvirima Ustava BiH.

– Naš je cilj da provedemo konačno odluke Ustavnog suda i Europskog suda za ljudska prava -, dodao je.

A što je sa Vladom FBiH i odlukama birača na izborima 2018.?

– Mislimo da treba, ali vidite, ovo na čemu mi inzistiramo – partnerska strana krši temeljne odredbe Ustava i odluka Ustavnog suda. Da ne spominjem druge koje je donio Europski sud za ljudska prava – dodao je.

On je rekao da se i ranije dgoađalo da se vlade nisu konstituirale po godinu i pol dana, bilo je sličnih primjera u drugim državama – ali je dodao:

– Mislimo da je ovo (Izborni zakon) prioritet svih prioriteta –

Čolak je komentirao i posjet Milorada Dodika Zagrebu, rekavši kako nema potrebe za negativnim konotacijama te je dodao da bi bilo dobro da više stranaka rješava otvorena pitanja.

– Drugi koji žele, a obnašaju funkcije, bi trebali pokazati inicijativu i rješavati probleme. –