Podijeli članak

"Ovdje sam zapravo kod kuće", riječi su Mihaila Mateescua, baletnog umjetnika iz Rumunjske, koji je nedavno, nakon 22 godine života u Sarajevu i rada u Narodnom pozorišu, zatražio bh. državljanstvo, piše Dnevni avaz.

Htio istraživati

Preporuku da bude upisan među bh. državljane prošlog je tjedna dala Vlada FBiH. To je bio povod da s Mateescuaim porazgovaramo o tome kako je uopće došao u BiH i što ga je motiviralo da traži bh. državljanstvo kada je državljanin EU, i to u vremenima kada sve više bh. građana trajno odlazi iz zemlje.

U Rumunjskoj je radio u nekoliko kazališta, između ostalog bio je član najbolje baletne trupe u toj zemlji. No, kaže, kao svaki mlad čovjek, želio je da dalje istražuje Europu. Otišao je u Split, zatim odslužio vojsku u Rumunjskoj i nakon toga odlučio doći u Sarajevo. I došao je 1996. godine.

"Čuo sam da je u Sarajevu bio jedan od najboljih baletnih ansambala u bivšoj Jugoslaviji. Došao sam i nisam se pokajao. Tu sam upoznao suprugu Paulu. I ona radi u Baletu Narodnog pozorišta. Imamo dvoje krasne djece. Aleksu je 18, a Lari 13 godina", ispričao je Mateescu, kojeg, otkako je došao u Sarajevo, zovu Mišo.

Ističe da je na osnovu braka dobio stalni boravak u BiH, ali želi i državljanstvo.

"Ja volim ovo kazlište, ovaj posao. Ovdje sam stvorio obitelj i stekao prijatelje. Ja i dalje imam rumunsko državljanstvo, a za bh. državljanstvo aplicirao sam kao deficitaran kadar. U Narodnom pozorištu ima pet aktivnih baletana", govori Mateescu.

Znaju jezik

Kaže da ga privlači toplina ljudi u BiH te da su vrlo slični Rumunjima.

"Moja djeca znaju rumunski jezik i svake godine za godišnji odmor idemo u Rumunjsku. Ja volim ovu zemlju, volim ljude. Volim ples i zato sam tu. Plesat ću dokle god budem mogao", rekao je Mateescu.

Ostali majka i brat  

U Rumunjskoj su mu ostali majka i brat. Otac mu je umro 2007. godine. Bilo im je, kako kaže, teško kada je odlučio doći u BiH, ali su se navikli.