Podijeli članak

Rita Ebel (62) iz njemačkog grada Hanau veliki dio svog života provodi u invalidskim kolicima - sve od dana kada je stradala u prometnoj nesreći, piše New York Post.

Kretanje po vlastitom gradu bilo joj je sve samo ne jednostavno s obzirom na nedostatak invalidskih rampi. Odlučila je uzeti stvar u svoje ruke i pomoći svima onima koji se nalaze u istoj situaciji kao i ona, pa je počela raditi rampe od Lego kockica.
 


"Želim osjetiti svijet bez prepreka tijekom putovanja", kaže Rita koja uz pomoć supruga provodi i po tri sata dnevno za stolom slažući Lego kocke u rampe. Kockice su joj donirali fanovi diljem cijele Njemačke. Rampe su jako stabilne, različitih visina i prenosive. "Nitko ne prođe ulicom bez da ih pogleda. Puno pažnje daju djeca koja uvijek žele uzeti kockice, ali i odrasli koji uvijek fotografiraju."Još jedna prednost ovog izuma je šarenilo, odnosno mogućnost da invalidi uoče rampu s velike udaljenosti. "Napokon invalidi mogu vidjeti iz daleka gdje mogu ući bez ikakvih problema", kaže Malika El Harti, vlasnica frizerskog salona koji također koristi Ritine rampe koje su postale globalno prepoznatljive - Španjolska i Amerika počele su ih koristiti na svojim ulicama, a u stopu ih prate Austrija i Švicarska. "Kampanja se jako brzo širi", ponosno kaže Ebel. "Divno je vidjeti kako su ljudi zainteresirani i žele sudjelovati, prenosi Večernji.ba