Podijeli članak

Televizijska voditeljica i nekadašnja misica Ana Bavrka saslušana je nedavno u Tužilaštvu BiH u aferi „Respiratori“, koja se odnosi na istragu u vezi s nabavkom 100 uređaja iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 milijuna maraka, saznaje „Avaz“. 

Ona je dala iskaz u Tužiteljstvu BiH kao svjedok, što upućuje na vrlo otvorenu mogućnost da je pristala na suradnju s tužiteljima, obzirom da se njeno ime i ranije nalazilo u dokumentima.

U ovoj aferi za sada su osumnjičeni Fadil Novalić, premijer FBiH, Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, Fikret Hodžić, vlasnik „Srebrene maline“, i Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove.

Tužiteljstvo BiH ih sumnjiči za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, među kojima je i pranje novca. Istraga je, međutim, proširena na više osoba. Do sada su saslušane desetine svjedoka, među kojima je i Bavrka. Ona bi mogla biti i ključni svjedok, s obzirom na njenu ulogu u tvrtci „Srebrena malina“.

Točnije, Bavrku je Hodžić angažirao kao stručnu osobu kako bi tvrtka mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme. Ona je po profesiji diplomirani inžinjer radiološke tehnologije, a diplomu je stekla na Fakultetu zdravstvenih studija u Mostaru.

Kako smo ranije objavili, Tužiteljstvo vjeruje kako je ona nekoliko sati „glumila“ radiologa kako bi Zolak odobrio Hodžiću sve dozvole i njeno ime kao radiologa prikazao na papiru. No, pitanje je tko je na tome inzistirao i kako je Zolak to prihvatio.

Tužiteljstvo je na ročištu Zolaku naglasilo da osobe koje je predložila „Srebrena malina“ nisu bile educirane niti su imale položen stručni ispit.

Osim toga, prema registru veleprometnika koji imaju dozvolu Agencije za promet medicinskih sredstava, kao ključna osoba za praćenje neželjenih sredstava ispred „Srebrene maline“ sada je navedena Refija Suljaković.

Međutim, na prvom spisku registra, koji je u posjedu „Avaza“, bilo je ime Bavrke, koje je zatim uklonjeno. Avaz saznaje kako je Bavrka po izbijanju afere to tražila od Hodžića, te je raskinula ugovor s ovom tvrtkom.

Respiratori se i dalje nalaze na Aerodromu Sarajevu.