Podijeli članak

Tužiteljstvo BiH već polako slaže kockice afere teške 10,5 milijuna maraka, koja se odnosi na nabavku 100 respiratora iz Kine, ali bez ikakve specifikacije, preko tvrtke „Srebrena malina“ TV voditelja Fikreta Hodžića.

Nakon izuzete dokumentacije iz Vlade FBiH, Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Privredne banke, „Srebrene maline“, ali i Zavoda za javno zdravstvo FBiH, tužitelji će vrlo brzo uputiti i prve pozive za ispitivanje osumnjičenih u aferi koja već točno mjesec itekako zanima kompletnu javnost jer je riječ o proračunskom novcu, piše Avaz.

No, osim Hodžića i Fahrudina Solaka, direktora FUCZ-a koji je sklopio ugovor sa „Srebrenom malinom“, jedan pravi, drugi, po svemu sudeći, krivotvoreni spisak osumnjičenih, kako neslužbeno saznaje avaz, mogao bi biti veći od tri osobe, jer je očito kako bi se ovdje moglo raditi o organiziranoj grupi, bez obzira na navode iz FUCZ-a da su postupali užurbano zbog pandemije i da nije bilo preferiranja.

Prema neslužbenim podacima „Avaza“, put Tužiteljstva BiH mogla bi vrlo brzo i Ana Bavrka, TV voditeljica i kolegica Hodžića, koja je, također, umiješana u nabavku ove opreme. Nju je Hodžić angažirao kao stručnu osobu kako bi tvrtka mogla dobiti dozvolu za uvoz medicinske opreme jer je ona i inžinjer radiologije. No, ona bi morala objasniti kako je nekoliko sati glumila radiologa.

Za sada nije jasna ni uloga Edite Kalajdžić, tajnice Vlade FBiH koja je saslušana u Tužiteljstvu BiH kao svjedok i oduzet joj je mobitel. Na njenom računaru pronađeni su, kako saznaje Avaz, ugovori FUCZ-a i „Srebrene maline“, a izbrisane su poruke koje je slala premijeru FBiH Fadilu Novaliću 27. travnja.

Ona je, kako saznaje Avaz, tužiteljima kazala kako se zanimala za ove ugovore, jer su o njima pisali mediji. Međutim, čekaju se rezultati vještačenja Viber poruka. Isto važi i za Hasana Ganibegovića, sada već bivšeg šefa Ureda Novalića.

Avaz piše kako nije jasna ni uloga direktora Agencije za lijekove Aleksandra Zorlaka. Ispituje se kako je „Srebrena malina“ za 24 sata dobila dozvolu, a neke tvrtke čekaju i po pola godine. U ovoj priči iskaz će, ali za sada se utvrđuje u kojem svojstvu, morati dati i premijer Novalić jer su propusti Vlade, na čijem je čelu, očigledni.