Podijeli članak

28-godišnjeg austrijskog političara hrvatskog podrijetla, člana Slobodarske stranke Austrije (FPÖ), javnost je optužila za veličanje fašističkog ustaškog režima, Ante Pavelića i NDH.

Facebook grupe "Serbs v. Rechts" (Srbi protiv desnice) " i "FPÖ Fails" sastavili su kolaže raznih fotografija koje je objavio sam Alen Ćorković na svojem profilu, a koje ga prikazuju sa simbolima ustaškog režima, piše Kosmo.

Naušnice s Pavelićem

Mada su 1. ožujka 2019. u Austriji zakonom zabranjeni ustaški simboli, na Facebook stranici Perkovića, vijećnika gradske skupštine grada Stockeraua, do nedavno su se mogle vidjeti fotografije na kojima on pozira pored ustaškog grba, koji počinje s bijelim kvadratom, ili nosi naušnice sa slikom Ante Pavelića.


Grupe su također objavile fotografije gdje austrijski vijećnik pozdravlja zabranjenim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" ili podržava takvu vrstu aktivnosti.

Izbrisao sporne fotografije

Njegovi stranački kolege odbacili su ove optužbe i smatraju kako nema osnove za ostavku jer je navedene fotografije objavio prije nego što je novi zakon stupio na snagu.

"Statusi su stari nekoliko godina i objavljeni su prije promjene zakona", izjavio je Herbert Pohl Pohl i osudio prijetnje smrću koje su neki komentatori uputili Ćorkoviću na stranicama "Serbs v. Rechts".

Ćorković je u međuvremenu izbrisao sporne fotografije. Rekao je za Niederösterreichischen Nachrichten da je to učinio kako bi izbjegao nesporazume, prenosi Index.

 "U mladosti sam simpatizirao zavičajne nacionalne pokrete. Nisam uradio niti objavio ništa nezakonito“, dodao je.