Podijeli članak

Primopredaja opreme za civilnu zaštitu i gorske službe spašavanja koju su donirale Austrija i Francuska upriličena je danas u Sarajevu.

Radi se i tehničkoj i sanitetskoj opremi vrijednoj 20.000 eura koja je nabavljena u okviru TAIEX projekta "Jačanje kapaciteta gorskih službi spašavanja u BiH".

Veleposlanica Austrije u BiH Ulrike Hartmann izjavila je da će u sklopu projekta biti angažirani stručnjaci za provođenje obuke, po principu tzv. "treniranja trenera".

Dodala je da će austrijski stručnjaci sedam dana provesti u BiH, nakon čega će bh. osoblje provesti jedan tjedan na obuci u Francuskoj.

Veleposlanica Francuske u BiH Christine Toudic istakla je da joj je zadovoljstvo što njena zemlja zajedno s Austrijom sudjeluje u projektu koji bi trebao biti vrlo koristan bh. gorskim službama.

Navela je da su obje te zemlje planinske i da imaju možda i najbolje stručnjake u toj oblasti.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić zahvalio je na vrijednoj donaciji koju će bh. spasitelji upotrebljavati na najbolji mogući način.

- Austrija i Francuska su istinski veliki prijatelji Bosne i Hercegovine što su potvrdili više puta u nesrećama, kao i u današnjoj suradnji - poručio je Cikotić. 

Oprema je uručena Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite, Republičkoj upravi civilne zaštite RS, Gorskoj službi spašavanja u BiH, Gorskoj službi spašavanja u BiH i Odjelu za javnu sigurnost Brčko Distrikta.