Podijeli članak

Australija će provesti opsežnu istragu o uzrocima požara u kojima su život izgubile 33 osobe, a uništena je teritorija veličine Južne Koreje, izjavio je premijer Scott Morrison u četvrtak.

Australija se mjesecima bori protiv više stotina požara koji su počeli u rujnu, što je neuobičajeno duga sezona šumskih požara koji su potpomognuti trogodišnjom sušom, koju stručnjaci pripisuju klimatskim promjenama, javio je Reuters.

Vatrogasci uspješno drže pod kontrolom još nekoliko preostalih požara, a Morrison je rekao da će  Kraljevsko povjerenstvo istražiti mjere pripreme za buduće požare i potrebu da se promijeni zakon kako bi se razjasnilo ko je odgovoran za nadgledanje institucija zaduženih za vanredne situacije.

Kraljevsko povjerenstvo će istražiti praktične stvari koje moraju biti urađene kako bi se Australci osjećali sigurno i bili sigurni tijeku  toplih i sušnih ljetnih mjeseci - kazao je Morrison novinarima u Sydneyu.

Morrison je izazvao veliku ljutnju javnosti jer je odbio da direktno poveže požare s klimatskim promjenama, insistirajući da je uklanjanje zapaljive vegetacije "jednako važno, ako ne i više".

Njegovo ophođenje tijekom požara bilo je predmetom žestoke kritike te se morao javno izviniti jer je otišao na godišnji odmor na Havaje u studenom.