Podijeli članak

Grčka  je pojačala snage na granici s Turskom i upozorila da bi Ankara, s kojom je u zategnutim odnosima zbog rezervi energenata u istočnom Sredozemlju, mogla iskoristiti migrante da stvori pritisak na EU.

Zamjenik grčkog ministra za migracije Giorgos Koumoutsakos upozorio je u nedjelju da bi Ankara mogla iskoristiti migrante kako bi izvršila pritisak na Europsku uniju da ne uvodi sankcije Turskoj zbog spora s Grčkom u vezi rezervi plina za koje Atena smatra da se nalaze u njenom isključivom gospodarskom pojasu.

"Mi smo spremni i odgovorit ćemo kao u ožujku", rekao je Koumoutsakos novinskoj agenciji Skai.

Grčko-turski spor zbog rezervi prirodnog plina

U ožujku je turski predsjednik Tayyip Erdogan objavio da je turska granica prema Grčkoj otvorena, nakon čega su na nju došle tisuće migranata u namjeri da preko Grčke uđu u Europsku uniju, prenosi Hina. 

Grčka je tada razmjestila dodatne snage sigurnosti kako bi spriječila migrante da prijeđu granicu. Agencija EU za nadzor granica Frontex također je  na grčko-turskoj granici.

Turska i Grčka, obje članice NATO-a, spore se u vezi rezervi prirodnog plina u istočnom Sredozemlju, otkako je Turska u to područje 10. kolovoza poslala brod za seizmička istraživanja u pratnji ratnih brodova.

Erdogan zaprijetio u subotu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je u subotu Grčkoj u televizijskom obraćanju javnosti: "Oni će shvatiti, bilo jezikom politike ili diplomacije, ili na terenu preko gorkih iskustava."

Turski potpredsjednik Fuat Oktay objavio je na Twitteru da je turska vojska u nedjelju počela godišnje vojne vježbe, pod nazivom "Mediteranska oluja", u Turskoj Republici Sjeverni Cipar, entitetu koji priznaje samo Ankara. Vježbe će trajati do četvrtka.

EU kritizirao Tursku

EU je u nizu navrata kritizirao Tursku zbog istraživanja nalazišta plina blizu grčkih otoka Kasteloriza, Rodosa i Krete.

Očekuje se da će čelnici EU na summitu 24. i 25. rujna odlučivati o uvođenju sankcija Turskoj.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarao je telefonski u nedjelju s Erdoganom, rekao je jedan dužnosnik EU.

Michel je istaknuo važnost deeskalacije napetosti na istočnom Sredozemlju i pozvao Ankaru da se "suzdrži od aktivnosti koje potiču napetosti", dodao je europski izvor.