Podijeli članak

Uzimajući u obzir strpljenje koje su imali poduzetnici i svi zaposlenici u Hercegovačko-neretvanskoj županiji zbog sporog usvajanja takozvanog „korona zakona“, upućujemo apel županijskim vlastima da se bez odlaganja usklade stavovi u Skupštini kako bi se otklonile sve prepreke za žurnu primjenu Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica.

Podsjećamo da je u ovoj županiji „korona zakon“ značajno kasnio u odnosu na sve ostale županije i više razine vlasti, a sadašnje stanje ukazuje na to može doći i do njegove opće blokade.

Pozivamo zastupnike u Skupštini HNŽ da političke prijepore, u službi predizbornih potreba svojih stranaka, za trenutak ostave po strani i okrenu se spašavanju firmi i radnih mjesta.

Podsjećamo da bez potpore gospodarskim subjektima ova županija pada u još veću neizvjesnost, jer se nedjelovanjem ugrožava opstanak kompanija, radnih mjesta i buduće punjenje proračuna, što znači da ni korisnici proračunskih sredstava neće biti zaobiđeni ovom krizom.
Ne radi se ovdje samo o tome da treba podržati poljuljane privredne subjekte, kojima je bio zabranjen ili vidno reduciran rad u vrijeme prirodne nesreće u FBiH, nego i o narušavanju ukupne ekonomske stabilnosti županije, ako zakon uskoro ne bude u primjeni.
Političke stranke od čijih ruku u županijskoj skupštini sve ovisi, jedine snose odgovornost za provedbu „korona zakona“, a onima kojima je namijenjena financijska pomoć Vlade HNŽ, neće biti od koristi međusobno prebacivanje odgovornosti između političkih stranaka.

Poduzetnici ne samo da očekuju žurnu primjenu „Korona zakona“ u županiji, nego i što aktivniji pristup Vlade HNŽ i Ministarstva privrede u njegovoj realizaciji, kako on ne bi (p)ostao ''najbolji korona zakon'' samo na papiru.