Podijeli članak

U okviru Tjedna umjetnosti u Parizu, jučer je okončan 73. po redu respektabilni Salon Realites Nouvelles

Već trecu godinu zaredom Arleta Ćehić je jedina bosanskohercegovačka umjertnica koja izlaže na respektabilnom međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles, a koji se, uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, održavao u prelijepom ogromnom pariškom Parc Floral paviljonu od 19. do  21. ovog mjeseca  2019. godine.

Jedinstven u svojoj vrsti, Salon Réalités Nouvelles je zamišljen kao susret različitih vidova umjetnosti: slikarstva, skulpture, crteža i novih medija  - mjesto razmjene, razmišljanja i konfrontacije, ne samo između umjetnika, već i povjesničara umjetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike.
 
Godine 1946. Salon je službeno utemeljen kao sljedbenik Abstraction-Création od Freda Sidèsa, a njezini prvi članovi odbora bili su Jean Arp, Sonia Delaunay i Albert Gleizes.

Inače, prva izložba pod ovim imenom održana je 1939. godine u Galerie Charpentier, u organizaciji Roberta Delaunaya, Sonie Delaunay, Nelly van Doesburg i Freda Sidèsa.

Poznat po svojoj rigoroznoj selekciji, Salon je poslije II svjetskog rata 1947. godine počeo okupljati umjetnike koji su ostavili značajan trag u suvremenoj povijesti umjetnosti, među kojima su Theo Van Doesburg, Sonia Delaunay, Yaacov Agam, Olivier Debré, Sam Francis, Ellsworth Kelly, Joan Mitchell, François Morellet, Aurelie Nemours, Pierre Soulages, Jean Tinguely, Claude Viallat, Victor Vasarely, Vieira de Silva i drugi. 

Bh. umjetnica Arleta Ćehić se ove godine predstavila jednim diptihom iz ciklusa "Preko", koji na svojevrstan način reflektira kontemplativni sadržaj njenog istraživanja geometrijskih oblika, prvenstveno kruga i kvadrata. 

"Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život",  ističe Arleta Ćehić.

Inače, njeni radovi se mogu klasificirati u dvije etape : prva–ciklusi Totema I i II rađeni u starom željezu koji obuhvaćaju razdoblju od 2006. do 2016., i druga – ciklus Preko, rađen pretežno u drvetu u razdoblju od 2016. do 2018. godine. 

73. izdanje Salona okupiće značajne umjetnike apstraktne orijentacije iz cijelog svijeta – slikare, vajare, grafičare, fotografe, a očekuje se da Salon posjeti preko 12 000 ljubitelja umjetnosti.

Realizaciju sudjelovanja i nazočnosti umjetnice Arlete Ćehić je dijelom omogućilo Ministarstvo za kulturu i sport HNŽ iz Mostara.

Inače, osim bh. umjetnice, iz regije su se još predstavili umjetnici poput Mice Popića iz Srbije, Beti Bricelj iz Slovenije, Milije Belica iz Srbije, koji živi već dugo u Parizu i aktivan je član Upravnog odbora Realites Nouvelles i četiri umjetnika iz Crne Gore.