Podijeli članak

Sezona gripe ove godine je nešto ranije započela. Kreveti na Klinici za dječije bolesti SKB Mostar su već odavno popunjeni, a skoro su puni i kapaciteti Klinike za zarazne bolesti. To je potvrdio u izjavi za medije prof.dr.sc Jurica Arapović koji je istaknuo kako im se već javljaju pacijenti koji imaju dodatne zdravstvene komplikacije zbog gripe. 

- Kapaciteti su nam već sada skoro popunjeni, ali možemo reći kako je stanje još uvijek pod kontrolom. Jako puno je bilo pacijenata sa sindromom gripe, ali već nam stižu pacijenti sa komplikacijama - istaknuo je Arapović.

Dodao je kako je jedina preventiva adekvatno cijepljenje i to prije sezone gripe, nekad u listopadu.

- Cjepi se nekoliko rizičnih skupina, a to su svi stariji od 65 godina starosti, svi sa kronimčnim bolestima, uključujući i kardivaskularne bolesti, respiratorne bolesti, oboljeli od karcinoma, te medicinsko osoblje. Praktički nema kontraindikacija za cjepivo protiv gripe. Cjepivo je sigurno, govorimo o novoj generaciji cjepiva i učinkovito je - pojašnjava ovaj stručnjak.

Zadnjih godina je sve više slučajeva u kojima gripa ima kobne posljece za zaražene osobe. Na pitanje koliko je gripa po život opasna, Arapović kaže kako gripa kao primarna infekcija može uzrokovati smrtnost kod kroničnih bolesnika, ali je puno više drugih slučajeva u kojima gripa nije primarni uzrok smrti nego su to komplikacije nastale zarazom virusom gripe. 

- Puno češće komplikacije nakon gripe mogu dovesti do smrtnog ishoda i mnogo više takvih slučajeva je zabilježeno nego onih u kojima je primarno virus gripe uzrok smrti - zaključio je Arapović. 

Istaknuo je i važnost zdrave prehrane u procesu obrane od gripe, kao i tijekom zaraze, ali i važnost uzimanja mnogo tekućine. Dodao je kako se ovoga treba pridržavati tijekom cijele godine, a ne samo u sezoni kada vladaju virusi gripe. 

Može se reći kako je tek pred nama pravi val zaraze gripom. Djeca uskoro sjedaju u školske klupe, mnogi se vraćaju na posao sa božićnih i novogodišnjih odmora, a sve to zajedno drastično povećava mogućnost širenja zaraze. Zato ćemo vjerojatno idućih tjedana čitati još mnogo tekstova na ovu temu.