Podijeli članak

Prof. dr. sc. Jurica Arapović, spec. infektologije i član Županijskog stožera civilne zaštite Hercegovačko-neretvanske županije rekao je na današnjoj presskonferenciji kako je osoba koja je danas preminula u Mostaru 53-godišnjak te da je uzrok smrti srčani zastoj.

"Tužna vijest nas je danas zadesila i izražavam sućut obitelji. Bolesnik je preminuo u kasnim prijepodnevnim satima od srčanog zastoja u svojoj 53. godini", istaknuo je prof. dr. Arapović.

Govorio je i o ukupnom broju testiranih te zaraženih osoba koronavirusom u HNŽ-u, piše N1. 

"Do sada je sve skupa 322 testirano. Preko vikenda smo imali 53 testirana uzorka. Sve ukupno do sada je pozitivnih 44 bolesnika, od toga dva sa smrntim ishodom. U Konjicu je bilo 26 pozitivnih, Mostaru 12, od toga u Čitluku šest oboljelih. Trenutno se u SKB Mostar liječi 12 bolesnika, četvero je na respiratoru. Ostali su srednje teškog općeg stanja i dvoje njih su u oporavku", naveo je prof. dr. Arapović.

"Izdato je i 1.491 rješenje o zdravstvenom nadzor, od toga 48 je jučer. Preporuka za naše žitelje županije je ostanite doma u koliko imate bilo kakve respiratorne simptome, vrućicu, kašalj, grlobolju, stezanje u prstima... Ostanite doma, ne posjećujte jedni druge, osobito starije i nemoćne. Izbjegavajte bilo kakav suvisao socijalni kontakt. U našoj županiji je sada smrtnost blizu 4 posto. Trenutno se nalazi četiri bolesnika na respiratoru sa neizvjesnom prognozom i u kritičnom stanju", istaknuo je te uputio apel stanovnicima ove županije koji dolaze iz Europske unije, kako je naveo bilo zbog nedostatka posla, bilo zbog praznika, da ostanu u svojim domovima ako je ikako moguće i da ne dolaze tamo gdje je njihovo pribivalište kako ne bi ugrožavali živote svojih obitelji. 

"Preporuka je - ostanite doma, ako imate bilo kakve respiratorne simptome, ostanite doma, ostanite u izolaciji. Ne posjećujte jedni druge i starije. Izbjegavajte socijalni kontakt. Smrtnost je blizu četiri posto. Stanje je ozbiljno", izjavio je Arapović.