Podijeli članak

Jurica Arapović, specijalist infektologije sa Klinike za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar govorio je o trenutnom stanju u borbi sa koronavirusom. Arapović je kazao da se situacija jest pogoršala te da strahuje šta će biti u hladnijem periodu.

"Pratimo treće pogoršanje od 10. lipnja, a mi smo veliko geografsko područje koje spada pod SKB Mostar. Situacija se zahuktava pomalo, imali smo deset bolesnika, sada imamo 25 i to je normalno u nekom drugom stupnju pripravnosti zbog Covida. To su kapaciteti koje mi imamo", kazao je Arapović.

Na pitanje da pojasni je li točno da se situacija pogoršava ili je to pogrešno tumačenje, piše N1. 

"Situacija se pogrošava. Ona je pogoršana iako smo je bili stavili pod kontrolu i neko vrijeme nismo imali nijednog bolesnika i sada imamo opet. To je zabrinjavajuće".

"Restrikcijske mjere su doprinijele boljoj kontroli, ali onda ukidanje mjera na granici, popuštanje drugih mjera. Možda se prenaglo otišlo, bilo je pritisaka od političkih i drugih subjekata. Pogoršanju je doprinio i ulazak naših državljana iz drugih pogođnih zemalja", dodao je dr. Arapović. 

Ističe da svaka županija može regulirati svoje mjere kako želi.

"Mi u FBiH imamo deset županija, svaka je neovisna jedinica samouprave i može svojim zakonima regulisati epidemiju. Bila je odluka na zajedničkom sastanku kada je ministar dao premijerima županija ovlasti da sami mogu postavljati neke restriktinije mjere na nekom nivou".

Je li Vas strah sljedećeg perioda?

"Svi se bojimo. Ljeto je, nije baš specifično da se viroze šire ljeti. Ova viroza koja se prenosi kapljičnim putem specifičnije je da opstaje zimi. Ako je ovako sada, mogu misliti kako će biti kada dođe zahlađenje. Kada svi sa ulica uđemo u zatvorene objekte gdje je veća mogućnost širenja zaraze".

"Svjedoci smo da su naše mjere dosta restriktivne, ali smo također svjedoci da se mjere na terenu ne poštuju".

O najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da će cjepivo u SAD možda biti dostupno do izbora, kazao je:

"Mi moramo shvatiti da ako je cjepivo u SAD u studenom, kod nas je minimalno za par mjeseci. Neozbiljno je očekivati da jedno takvo cjepivo napravite za godinu dana. Mene će veseliti da krajem godine bude registrirana, pa se  sljedeće može očekivati i cijepljenje kod nas".