Podijeli članak

Osam je bilo pozitivno u Mostaru, jedno u Konjicu. U Čitluku pet novih uzoraka i u Jablanici jedan. S tim da je jučer testirano i prvi put pet uzoraka iz Čapljine, nijedan nije pozitivan. Jučer je izdato 13 novih rješenja, u Čitluku preko 120 u zadnjih nekoliko dana. Sveukupno u HNŽ je 99 pozitivnih Covid 19 slučajeva, priopćio je danas dr. Jurica Arapović o stanju u HNŽ.

"Ja se kao čovjek i zdravstveni djelatnik moram obratiti javnosti. Svjedoci smo da u zadnje vrijeme restriktivne mjere polučuju određene rezultate. Policijski sat funkcionira besprijekorno. S jučerašnjim danom imamo nove mjere u FBiH koje su liberalizirale dosadašnje, što nije bio prijedlog struke", kazao je Arapović.

Potom je kazao da nije siguran koliko će liberalizacija mjera doprinijeti rješenju problema.

"Nisam siguran da će liberalizacija mjera polučiti efekat u FBiH, ali i u HNŽ. HNŽ je žarište epidemije u FBiH. Nemojmo se zanositi da u FBiH ima manje slučajeva u odnosu na RS", kazao je on.
Najveći i najpogođeniji gradovi nakon Banjaluke su gradovi naše županije. Moramo misliti na ljude koji žive. Morat ćemo uvoditi nove restriktivne mjere, ovo nije dobar put da se borimo protiv zarazne bolesti. Na desetke evidentiramo svaki dan, danas je bio sastanak i predložili smo neke nove mjere koje će nadam se biti donošene u narednih nekoliko dana. Nadam se da će nam pomoći da se borimo i olakšati rad zdravstvenih djelatnika".

Arapović je kazao da mjere koje se trebaju uvesti trebaju ići u pravcu zabrane kretanja.

"Mjere se odnose da se što više zabrani kretanje. Ako idemo retrogradno u zadnja dva tjedna otkako vas izvještavamo, bilo tko od liječnika nitko nije bio protiv mjera zabrane kretanja. U svakom slučaju, dok traje epidemija i pokušavamo je što više ograničiti i spriječiti, te mjere treba postupno učiniti sve rigoroznijim, nikako popuštati. Restrikcija kretanja vikendom treba biti prioritet, kao i restrikcija kretanja između općina".

Jedan od problema je i način transmisije trenutno.

"Više se ne radi o lokalnoj transmisiji, nego o transmisiji pučanstvom što je gore".

Arapović je kazao da se korona virus u svijetu trenutno tretira kombinacijom antimalarika i antibiotika.

"Lijeka specifičnog za Covid nema. Postoje alternativne terapije koji se koriste u svijetu, a takva su ovdje; a to su anti-malarici u kombinaciji s antibioticima. To vam znam iz prve ruke, tako liječe i u Banjaluci i u drugim centrima u BiH", piše N1