Podijeli članak

Apple je u srijedu napokon priznao ono što su mnogi godinama sumnjali - da su poduzimali određene mjere kako bi usporili performanse starijih iPhonea i to u tajnosti. 

Ovo je bila stvar na koju su mnogi upozoravali, a i prosječan korisnik je imao taj osjećaj da im se telefon usporava s vremenom. Tvrtka GeekBench, koja se bavi razvojem aplikacije za mjerenje brzine procesora na iPhoneu, ovaj tjedan je objavila podatke koji pokazuju kako stariji telefoni iz Applea ne rade jednako brzo kao i kad su stigli na tržište, a Apple nije otkrio zbog čega su tek sada objavili ovo obrazloženje, piše britanski Guardian.

Apple je u srijedu priznao da smanjuju energetske zahtjeve na nekim modelima, što može rezultirati sporijim radom procesora kad se baterija muči da isporuči dovoljno struje za sve procesorske zahtjeve. Naime, Apple praktično navodi da je razlog za usporavanje briga za korisnika kako bi spriječili iznenadna gašenja telefona. Problem je u tome što litij-ionske baterije s vremenom gube svoj kapacitet i imaju problema s isporukom dovoljnih količina energije. Nakon što su opciju za ublažavanje performansi ugradili u iPhone 6, 6S i SE, sa najnovijom verzijom iOS-a dodali su je i u iPhone 7, a to planiraju podržati i u drugim proizvodima. 

Kad procesor iPhonea povuče puno struje iz stare baterije, ona može isporučiti struju u izbojima što može potencijalno oštetiti elektroniku telefona. Zbog toga bi se telefoni znali naglo ugasiti kako bi se zaštitila elektronika. Ti se problemi mogu javiti i kod hladnih baterija ili baterija koje su gotovo prazne i zato je Apple izbacio softversko rješenje koje usporava performanse, prenosi Express.