Podijeli članak

Mlade ljude diljem svijeta obično prati rečenica „Na mladima svijet ostaje“. No, u Bosni i Hercegovini, često uz takvu rečenicu, postavlja se pitanje „Na čemu i gdje ostati?“ 

Svjesni situacije u kakvoj se nalazimo, broj osoba od 18 do 30 godina koji je napustio Bosnu i Hercegovinu, nažalost raste iz dana u dan.

Jesu li napustili i prije samog obrazovanja, nakon obrazovanja ili se nisu ni potrudili pronaći nešto vrijedno ostajanja, podaci su do kojih je teško doći. Pitanje koje je od veće važnosti je, planiraju li se više ikada vratiti.

U moru različitih zvanja i profesija, oni koji su slobodnog duha i naginju ka umjetnosti, većinom nemaju uvjete za pristojnu plaću, ukoliko se žele tim baviti. 

Anamaria Alpeza, 23-godišnja studentica, pisanjem se bavi od malih nogu. 

„Oduvijek sam voljela izmišljati, da se tako izrazim, za mene je to bio način igre i zabave“- kaže Anamaria.
No, nikada nije slutila da će u tako ranim godinama, imati dva romana iza sebe.

„Uvijek sam se divila svim tim piscima. Čak i kada mi djela nisu bila zanimljiva, pročitala bih njima u čast, jer ipak su se oni potrudili za to, tako sam to tada gledala“ – ističe Anamaria.

Svoj prvi ljubavni roman „Ti si moj anđeo“ napisala je 2015.godine, koji govori o mladiću Rafaelu koji dolazi iz bogate obitelji iz Španjolske. No, zbog velike tragedije u obitelji, Rafael gubi smisao sebe i traži se u prolaznim stvarima. Njegov se život mijenja odlaskom u Međugorje gdje upoznaje djevojku Mariju, koja ga u potpunosti mijenja.

Knjigu je izdao Ogranak Matice hrvatske Čitluk. Recenzet je bio profesor i književnik Mate Grbavac, a urednik Andrija Stojić.
„Zadovoljna sam odazivom na tadašnjoj promociji koja je bila u Čitluku, Grudama i Posušju. Kod sebe imam još nekoliko primjeraka, ostalo se prodalo“ – kazala je.

Za Anamariu pisanje predstavlja bijeg u neki drugi svijet. Smatra kako pisanjem možete postati sve ono što niste, i imati sve ono što želite.

Tako je 2017. godine napisala i drugu knjigu. „Djevojka plavih očiju“ donosi priču o mladiću iz zaostale seoske sredine koji se suočava s izazovima grada. Glavni lik se obraća čitateljima nazivajući ih Šutljivi ili Šutljiva i priča im o svojima zgodama.
Knjiga je izdana u prosincu 2017. godine, a promocija je planirana u travnju 2018. godine.
„ Već na samu vijest o novoj knjizi i objava te vijesti na jednom od medija, zainteresirala je publiku i dobila sam mnogo upita. Ljudi koji su pročitali moj prvi roman, izrazili su želju i interes da pročitaju i drugi.

Također su tu i riječi podrške, brojne pohvale i poticaji na kojima  sam jako zahvalna“ – kazala je za Pogled.ba Anamaria.
O objavi nove knjige u ovoj godini, teško je govoriti. Anamaria predano radi na promociji trenutne knjige , no ne planira stati.
Nada se kako će u skorije vrijeme imati još jedan roman, jer kaže kako bez pisanja ne može.


Autor: M.P./Pogled.ba