Podijeli članak

Nadmoćna pobjeda Andreja Plenkovića na izborima u Hrvatskoj imat će vrlo jasne i precizne posljedice i na političku situaciju u Bosni i Hercegovini, piše Avaz.

Na izvjestan način očekivana stabilizacija prilika u Hrvatskoj nakon izbora i glatke pobjede HDZ-a može biti vrlo korisna i za budućnost dogovora oko reformi i u Bosni i Hercegovini.

Izborni rezultati pokazali su potpunu neopravdanost očekivanja onih koji su se nadali da će prognozirani rast Restart koalicije na čelu sa SDP-om Hrvatske, oslabiti hrvatski HDZ te time i njhovu sestrinsku stranku HDZ BiH i Dragana Čovića.

Naprotiv, Plenkovićeva pobjeda samo će ojačati Čovićeve pregovaračke pozicije. Promašeno koketiranje sa sada već teško poraženom hrvatskom opozicijom ispostavit će samo će osnažiti Čovića tim prije što se Plenkovićeva politika prema BiH već godinama pokazuje vrlo umjerenom i konstruktivnom.

Hrvatski je lider vrlo mudro napravio izlaz za tvrde nacionalističke elemente koji su iz HDZ-a prešli kod Miroslava Škore te je Plenkovićev HDZ zauzeo čvrstu poziciju desnog centra i dobio najveći broj glasova birača. Tako se nametnuo kao neizostavni politički čimbenik u cijeloj regiji, a time i u Bosni i Hercegovini. Dobri i kvalitetni odnosi sa Plenkovićem bit će „must have“ za svakog ozbiljnog političara u Bosni i Hercegovini, a teško će ih biti izgraditi ignorirajući i zaobilazeći Čovića kao lidera HDZ BiH.

Istovremeno, hrvatski izbori, kao i izbori u Srbiji prije nekoliko tjedana iznjedrili su vrlo jasno liderstvo Plenkovića sa jedne i Aleksandra Vučića sa druge strane.

Za to vrijeme, državni vrh Bosne i Hercegovine sa Šefikom Džaferovićem na mjestu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, i Željkom Komšićem i Miloradom Dodikom, izgleda u najmanju ruku, nedoraslo, posebno kada je riječ o riješavanju krupnih regionalnih i bitnih reformskih problema u cijeloj regiji.

Bosni i Hercegovini, unatoč svim ustavnim ograničenjima, treba političko liderstvo koje se može nositi sa Plenkovićem i Vučićem. Da ga ima, valja bi se netko sjetio da je red i prilika da, primjerice, Džaferović uputi i neku čestitku izbornom pobjedniku, radi dobrosusjedskih odnosa i budućnosti države. Jer, ne treba zaboraviti da će Plenković u idućim godinama odlučivati i o europskim i NATO integracijama BiH, zaključuje Avaz u odličnoj analizi stanja nakon izbora u Hrvatskoj.