Podijeli članak

Tagovi

Ako vlast se BiH nije sposobna pozabaviti pitanjem trgovine ljudima, SAD će za manje od godinu dana morati srezati svu pomoć BiH. To će imati strašan utjecaj na ovu zemlju, kao i na njenu reputaciju u smislu mjesta na koje investitori trebaju doći i uložiti novac, tako i njeno stavljanje u kategoriju nekih od najniže rangiranih vlada.

Ova izjava zamjenice direktora USAID-a Bonnie Glick u okviru intervjua za Radio Slobodna Evropa zazvonila je u proteklim danima kao alarm u institucijama Bosne i Hercegovine.

Kako saznaje Klix.ba, ovogodišnji proračun Vlade SAD-a za BiH iznosi 41,5 milijuna dolara, a on se u najvećem dijelu implementira putema USAID-a. Upravo bi ta sredstva mogla biti ukinuta! Inače, ukupna pomoć Američke vlade putem USAID-a u poslijeratnom razdoblju pa sve do danas iznosi 1,8 milijardi dolara.

Zadatak Udarne grupe

Glavna tužiteljica BiH Gordana Tadić za danas je sazvala Udarnu grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija koju čine dužnosnici svih sigurnosnih i agencija za provedbu zakona u BiH.

Sastanak je sazvan budući da ovakva najava glavne američke agencije za pomoć izaziva možda i veće implikacije na BIH od financijskih. Uskraćivanje pomoći BiH, što bi se dogodilo prvi put u poslijeratnom razdoblju veoma bi utjecalo na sveukupnu američku podršku našoj državi u okviru euroatlantskih integracija.

Također posljedice bi se osjetile i kada je riječ o suradnji BiH i SAD-a na poljima borbe protiv terorizma, sigurnosti, a da ne govorimo o gotovo nemjerljivoj podršci našoj zemlji u političkom smislu.

Šta može Udarna grupa za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija uraditi? Jedan od primarnih zadataka je formiranje Mreže specijaliziranih tužitelja i istražitelja za borbu protiv trgovine ljudima.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su pojasnili da se u okviru te specijalističke Mreže tužitelja i istražitelja razmjenjivati informacije, planirati i provoditi zajedničke akcije, provoditi obuke, vršiti analize slučajeva i iz tih iskustava graditi standarde u svom radu.

Revitalizacija ove Udarne grupe iznimno je važan korak nakon što je Vijeće ministara 23. siječnja ove godine, usvojilo Strategiju suprotstavljanja trgovini ljudima za razdoblje 2020-2023.godine.

Odnos sa State departmentom

"Ovakvim radnjama nadležnih institucija BiH omogućeno je da sadašnji status na 'Nadzornoj listi 2' (Tier 2 watchlist), na listi zemalja koje kategorizira Odjel za nadgledanje i borbu protiv trgovine ljudima američkog State departmenta, uz punu pomoć veleposlanstva SAD u Sarajevu i Erica Nelsona, vjerovati je, ostane takav da omogućava nastavak pomoći našoj zemlji po više veoma značajnih i strateških osnova". 

Također, ovim bi trebao biti spriječen i eventualni prelazak naše zemlje u status 'Nadzorna lista 3', koji bi bio iznimno štetan po naše međudržavne partnerske odnose, ekonomiju i sigurnosne agencije. Ovakvim odgovornim ponašanjem Vijeća ministara, Ministarstva sigurnosti BiH i Udarne grupe, naša zemlja daje svoj doprinos u borbi protiv planetarne pošasti trgovine ljudima i organiziranog kriminala u ovoj oblasti", pojasnili su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Glick je dodatno pojasnila kako je Vlada SAD vidjela da je u BiH došlo do pogoršanje situacije u posvećenosti vlasti da zaustave trgovinu ljudima.

"To je moralno korozivno okruženje gdje vlasti ne zastupaju vlastite ljude, ali ni druge koji su žrtve trgovine ljudima kroz ovu zemlju. Naučila sam kako postoje važni elementi trgovine ljudima koji se događaju u BiH. Trgovina strancima kroz ovu zemlju, prema drugim zemljama da bi radili ili bili seksualno roblje. Također, postoje komponente trgovine ljudima u BiH koja je istinski strašan aspekt. Sve ovo je strašno, ali ono što sam čula je da 80 posto ljudi koji su predmetom trgovine ljudima, jesu djeca", istaknula je ova američka dužnosnica.