Podijeli članak

Osuđenik na smrt u američkoj saveznoj državi Tennessee traži da ga se pogubi na električnoj stolici jer smatra kako bi pri izvršenju smrtne kazne injekcijom više patio, javlja BBC.

David Earl Miller (61) samo je jedan u nizu zatvorenika koji se bune protiv smrti injekcijom nakon što je par pogubljenja tom metodom loše provedeno.

Edmund Zagorski (63), koji je pogubljen prošlog mjeseca, također je tražio da ga se usmrti na električnoj stolici.

Izvršenje smrtne kazne ubrizgavanjem smrtonosnog koktela osnovna je metoda provedbe te presude u saveznoj državi Tennessee, no zatvorenici koji su počinili zločine prije 1999. godine imaju pravo izbora metode usmrćivanja. Prije Zagorskog, izvršenje smrtne kazne na električnoj stolici zadnji put je u toj državi provedeno 1960. godine.
 


Trebalo je 20 minuta da umre

Oba zatvorenika zatražila su tu metodu pogubljenja nakon što je u kolovozu osuđeniku na smrt Billyju Rayu Iricku trebalo 20 minuta da umre. Bilo je očito da je pritom jako patio jer mu je lice poprimilo ljubičastu boju.

Prema ustavu SAD-a, zabranjena je okrutna provedba smrtne kazne, no zatvorenici su sve više nepovjerljivi prema metodi usmrćivanja injekcijom nakon nekoliko loše provedenih pogubljenja kada se koristila kombinacija kemikalija zbog kojih su zatvorenici očito patili.

Usporedivo s mučenjem

Zagovornici te metode i dalje tvrde da je ona bezbolna, no u rujnu ove godine liječnik je na sudu u Tennesseeju, pred kojim su David Miller i Edmund Zagorski iznijeli svoju molbu, objasnio kako je Irick proživio toliku patnju pri izvršenju smrtne kazne da bi se to moglo usporediti s mučenjem.

Liječnik David Lubarsky smatra da je sastojak midazolam smirio Iricka, ali da je on ipak osjećao djelovanje druga dva sastojka iz smrtonosnog koktela lijekova.

Pogubit će ga na električnoj stolici

Davidu Earlu Milleru dosuđena je smrtna kazna zbog ubojstva 23-godišnje psihički bolesne žene 1981. godine. Izvršenje smrtne kazne predviđeno je za danas. Odobrena mu je molba i pogubit će ga na električnoj stolici.

U susjednoj državi Alabami ove je godine više od 50 osuđenika na smrt radije izabralo smrt u plinskoj komori nego da im se ubrizga smrtonosna doza lijekova.