Podijeli članak

Na humanitarnom nogometnom spektaklu u Kiseljaku nastupila su poznata nogometna imena iz Hrvatske i BiH. Dres Udruge Pront nosio je Almir Turković, igrač koji je svoje neupitno nogometne znanje pokazivao u Premijer ligi nastupajući za Sarajevo, a veliki trag ostavio je u HNL-u. Turković je u Hajduku osvojio dva naslova prvaka, s Osijekom pobjeđivao Brondby, Rapid.., dok je njegov prvi hrvatski klub bio Zadarkomerc. 

Nakon završetka igračke karijere Turković je prihvatiio trenerskog posla, te danas vodio pionire u Omladinskom pogonu FK Sarajevo. 

„Ima na ovim prostorima uvijek talenata. Ja sam trenutačno angažiran u Omladinskom pogonu FK Sarajevo, a mi u klubu imao i Nogometnu akademiju. Najveći talenti idu u Akademiju, a mi radimo s ostalom djecom. Tako da imamo skoro dva kluba.  Pioniri koje vodim natječu se u našem kantonu i prvi su u grupi A, a do kraja je ostalo još šest kola“, kazao je za pogled.ba Almir Turković i prokomentirao uzbudljivu završnicu nogometne Premijer lige BiH: 

„Nije poznato tko će biti prvak, a niti tko ispada iz Lige. To je veoma zanimljivo navijačima, nama sportašima, i pravi potez je smanjivanje Lige. Željezničar i Zrinjski imaju jednake šanse za naslov prvaka. Sarajevo je financijski najstabilniji klub, međutim puno se griješilo u igračkim procjenama. Mi smo pustili iz kluba Nemanju Bilbiju, a on je najbolji igrač Premijer lige. U Zrinjski smo pustili i Todorovića koji je jako dobar igrač. Tko je pustio njih dvojicu iz kluba, to je nevjerojatno, to su ljudi koji nemaju puno dodira sa sportom, ali oni odlučuju i po ostvarenim rezultatima se vidi njihov rad.

Sarajevo će puno utjecati u borbi za naslov prvaka. Sarajevo igra sa Zrinjskim i Željezničarom i tko ostvari pobjedu u tim susretima ja mu dajem prednost u borbi za naslov prvaka. Pogrešna kadrovska politika je u Sarajevu, pustili su Bilbiju i Todorovića koji se treću godinu zaredom sa Zrinjskim bore za naslov prvaka. Mislim da je to nevjerojatno“. 

Turković je sam to kaže najljepše dane nogometne karijere proveo u Hrvatskoj nogometnoj ligi.  Njegove majstorske poteze još pamte navijači Hajduka i Osijeka.  Hajduk je u nedjelju na Poljudu domaćin Dinamu i pobjedom se može uključiti u borbu za naslov prvaka. 

„Osijek je pomogao pobjedom na Maksimiru, i sada je Hajduk stigao na pet bodova zaostatka. Igraju u nedjelju, bit će pun Poljud, i Hajduk ima priliku doći na dva boda. Sljedeće kolo Dinamu dolazi Rijeka i to će biti jedan veliki derbi. U svakom slučaju i u Hrvatskoj je veoma neizvjesno do samog kraja. Ja pratim utakmice Hajduka i Osijeka, i za ta dva kluba me vežu lijepe uspomene, možda i najljepši dani moga života“, istaknuo je Turković. 

Kao i svi ljubitelji nogometa Turković će sa zanimanjem pratiti Svjetsko prvenstvo u Rusiji. Na njemu neće biti reprezentacije Bosne i Hercegovine, a simpatije Turkovića su na strani Hrvatske za koju smatra da može do velikog rezultata.

„Žao mi je što nema reprezentacije BiH na Svjetskom prvenstvu. Mislim da će sada sa Robertom Prosinečkim da to krene malo bolje. Smatram da je 'Robi' pravo rješenje za naš nogomet. Ima puno znanja, iskustva, i vjerujem da će reprezentaciju odvesti na Europsko prvenstvo. Ja ću navijati za Hrvatsku u kojoj igra puno mojih prijatelja, i mislim da je vrijeme da Hrvatska napravi jedan veliki rezultat. Hrvatska ima odličnu reprezentaciju i vjerujem da mogu ponoviti rezultat iz 98. godine, kada su bili treći na Svjetskom prvenstvu“, komentirao je Turković. 
Ovaj velikan bh. nogometa još je u karijeri igrao u Sloveniji, te u dalekom Japanu gdje je jednu sezonu nosio dres Cerezo Osake.