Podijeli članak

Almin Dautbegović više nije odvjetnik generala Đure Matuzovića, jednog od deset posavskih branitelja koji su privedeni za blagdan Svih svetih zbog sumnje da imaju veze s počinjenim ratnim zločinima u Posavini.

"Nakon Odluke Suda BiH kojom je odbijena žalba za ukidanje pritvora, posjetio sam gospodina Matuzovića u pritvorskoj jedinici Zeničkog zatvora. Analizirali smo novonastalu situaciju i zaključili da pritvor umnogome usložnjava rad na predmetu te iziskuje dalji rad u punom kapacitetu. Zbog svih drugih obaveza u drugim predmetima i fakultetu teško da bih mogao u dovoljnoj mjeri posvetiti se radu na ovom predmetu pa će obitelj gospodina Matuzovića umjesto mene angažirati nekog drugog odvjetnika za dalji rad na predmetu", rekao je odvjetnik Dautbegović za Dnevnik.ba.

Dautbegović je dodao kako mu se Matuzović zahvalio na dosadašnjem angažmanu i izrazio nadu da će uskoro moći ga ugostiti kući, nakon što pritvor bude ukinut.

Inače, od deset privedenih branitelja za njih čak devet je određen pritvor, dok je na slobodu izašao samo Marko Baotić.

Podsjećamo, 31.listopada uhićena su desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine pod sumnjom da su počinili ratni zločini nad osobama sprske nacionalnosti. Među uhićenima je  Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HV-a i jedan od organizator obrane na području orašja i oraškog zbornog područja.Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57) i Stijepo Đurić (51).