Podijeli članak

Alen Islamović dobro je poznati pjevač Bijelog dugmeta i Divljih jagoda, no malo ljudi zna kako se osim pjevanjem bavi i poljoprivredom. 

Islamović je rođen i odrastao u Bihaću, a uz obalu rijeke Une već četiri godine uzgaja lješnjake.  

"Europsko tržište je iz godine u godinu deficitarno s lješnjakom. Razgovarao sam s pravim agronomima, koji su mi pojasnili kako je sorta kontinentalnog lješnjaka tražena, jer je otporna na mraz, snjegove i druge nepogode. Moj otac se bavio poljoprivredom, pa je zahvaljujući njemu ljubav prema zemlji i u meni. Kupio sam 12.000 metara kvadratnih zemlje, a i supruga je u nasljedstvo dobila još toliko, tako da smo sve objedinili i pretvorili u plantažu. 

Blizina rijeke Une nam je od velike koristi zbog navodnjavanja stabljika. Na mojoj farmi svira najljepša glazbe, zvuk vjetrića, ptica, tišina…, čak i kiša lijepo pjeva. Rođen sam pod sretnom zvijezdom i što god osmislim i pokrenem, u tome i uspijem. Ovo će biti ostavština mojim unucima, jer lješnjak rađa od 80 do 100 godina
", kazao je Islamović za Azru i dodao da i kad nema posla voli sjediti na svojoj plantaži. Sezona mu počinje u ožujku, kada kreće s oprašivanjem.  

"Mjesečno šest do deset dana ima posla po pet do šest sati. Nije neki težak posao čupkati korov i zalijevati biljke. Potrebno je imati i nešto mehanizacije, traktor, kosačice, kontejnere za dovoženje vode, pumpe, prikolice, trimere za travu. Već smo tri godine u ovome i ove sezone krećemo i s našim prvim jednogodišnjim stabljikama lješnjaka. Imamo četiri sorte, istarsku, rimsku i dvije engleske. 

Sve su prihvatile našu zemlju, koja je bogata humusom i sedrom. Također, imamo dovoljno vode, pa se ne bojim suše, a plantaža je u takvom ambijentu i položaju da se svaki dan kroz nju šunja lagani povjetarac koji je potreban za oprašivanje
" ,kazao je glazbenik za Azru.