Podijeli članak

Stjepan Jelica atipični je student Sveučilišta u Mostaru. Naime, ovaj samozatajni 21-godišnjak u glazbenom svijetu poznatiji pod simboličnim umjetničkim imenom Albino pravo je osvježenje glazbene scene u regionu.

Donoseći prizvuk balkanske etno glazbe u trap i deep house žanrove Stjepan stvara nešto potpuno drukčije i inovativno, no ljubav prema glazbi nešto je što je sastavni dio njegova života još od ranog djetinstva.

„Nedavno mi je jedan kolega rekao 'glazba se bavi tobom", a ne ti njom,što je i istina. Moja ljubav prema glazbi rodila se u ranom djetinjstvu, a najveći utjecaj imao je moj otac od kojeg sam je i naslijedio“, kazao je.

Stjepan se može pohvaliti radom s najpoznatijim domaćim reperima, ali i glazbenicima sličnih žanrova te je njegovo glazbeno iskustvo doista šaroliko.

„Nešto što bih izdvojio kao najposebnije u karijerije suradnja s Edom Maajkom.Njemu sam radio glazbu kao sedamnaestogodišnjak što je za mene u tom trenutku bilo najbolje iskustvo“, istaknuo je.

On naglašava kako mu je svaka njegova nova pjesma ujedno i najdraža te da nema favorite, a inspiraciju za njih crpi na najrazličitijim mjestima i zanimljivim ljudima.

„Noćas“, „Katran“, „Suzanna“... samo su neki od naziva njegovih pjesama koje imaju više stotina tisuća pregleda na YouTube-u dok je spot za njegovu pjesmu „Kamatar“ sniman u Mostaru.

Njegova najpopularnija pjesma duet je s popularnim banjalučkim producentom i reperom Klincem pod nazivom „Tišina“ koja na spomenutoj platformi ima više od 5 milijuna pregleda, iako nema glazbeni spot.

Trenutno Stjepan pauzira godinu na Studiju glazbene umjetnosti na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru jer je prema njegovim riječima, želja za pisanjem prevagnula u odnosu na plan i program studija.

Svjestan je kako se bavi glazbenim žanrovima koji na domaćem tržištu nisu popularni među zrelijom publikom, ali u isto vrijeme ističe kako je došlo vrijeme novog glazbenog izričaja.

„Mislim da ljudi trenutno nisu spremni prihvatiti nove žanrove jer se generalno teško prilagođavaju na nešto novo. Ujedno mi je i drago što sam jedan od veterana nove generacije umjetnika i raduje me činjenica da dolaze nove generacije publike kojima će se to svidjeti i koji će to razumjeti i prihvatiti“, zaključio je.

Ovaj rođeni Jajčanin, naglašava kako nema većih javnih nastupa jer još uvijek nema repertoar za potpun nastup isključivo vlastitih pjesama, a to je ono što je po njegovu mišljenju odlika kompletnog umjetnika.

Trenutno Stjepan završava svoj prvi album te se nove pjesme očekujuuskoro, a on se nada kako će one promijeniti glazbenu scenu u regionu.