Podijeli članak

Više desetaka autobusa dovezlo je građane iz svih krajeva Vojvodine i Srbije na predizborni miting Srpske napredne stranke, koji se održavao u subotu u Novom Sadu. Aleksandar Vučić kazao je da je jedan aktivista te koalicije "poginuo lijepeći plakate".

"Noćas je jedan od naših aktivista poginuo lijepeći plakate. Milivoje Gajić. Neka mu je laka srpska zemlja", rekao je Vučić na predizbornom mitingu. Nije iznio više detalja o tom slučaju.

Promet u Novom Sadu je uoči i nakon mitinga bio otežan - u brojnim ulicama zatvorene su pojedine prometne trake, a više parkinga u gradu također su rezervirani za pridošle autobuse i nisu slobodni za građane.

U Novom Sadu je primjetno višestruko pojačano prisusustvo prometne policije, kao i policajaca koji su zaduženi za održavanje javnog reda i mira. Na brojnim punktovima u gradu raspoređeno je i stranačko osiguranje SNS-a, koje građane koji su organizirano došli iz unutrašnjosti usmjerava prema centralnom Trgu slobode, gdje se održava miting.
 

Agencija Beta prenosi da su zaposleni u pojedinim javnim poduzećima, kojima upravljaju kadrovi SNS-a, dobili direktivu da prisustvuju mitingu. Sličnu direktivu dobili su i zaposleni u Domu zdravlja Novi Sad, koji su se nešto pre 11 sati masovno okupili ispred sjedišta Gradskog odbora Socijalističke partije Srbije, odakle je bilo planirano da krenu na miting.

Demokratska stranka (DS) optužila je ranije gradsku vlast u Novom Sadu da za svaki predizborni skup Srpske napredne stranke "uvodi izvanredno stanje".

"Lokalna organizacija SNS-a može svog vođu dočekivati kao faraona, ali nema pravo da to čini na štetu građana, kojima će u subotu poslijepodne biti zabranjen promet u pojedinim dijelovima grada", naveo je DS nazvavši kampanju SNS-a "predizbornim cirkusom".

Demokratska stranka osudila je SNS i zbog kako se navodi, "nečovječnog i okrutnog postupanja prema svojim članovima koje već danima muči vozeći ih po Srbiji, kako bi Aleksandru Vučiću služili kao žive kulise za igrokaze s praznim hvalisanjem i prostačkim klevetanjem opozicije".