Podijeli članak

Dulje vrijeme radite u noćnim smjenama? Promjene navike spavanja često uzrokuju neodostatak sna, posebice ako radite noćne smjene.

Promjena bioritma itekako može utjecati na kvalitetu sna, a "izgubljeni san", tvrde stručnjaci, ne može se nadoknaditi.

Najnovije istraživanje pokazalo je da nedostatak kvalitetnog noćnog sna uzrokuje oštećenje strukture DNK, što uzrokuje razne zdravstvene probleme, poput neuroloških, kardiovaskularnih, plućnih bolesti, ali i dijabetes i rak.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Anesthesia academic journal, a jedan od zaključaka jest da kod osoba koje rade noćne smjene, stopa "popravka" DNK niža nego kod osoba koje imaju kvalitetan noćni san, i to za 30 posto.

Nedavno istraživanje pokazalo je kako nedostatak sna utječe na slabljenje imunološkog sustava. Znanstvenici Medicine Sleep Centra na Sveučilištu u Washingtonu nadgledali su 11 parova identičnih blizanaca s različitim navikama spavanja.

Od svakog su para uzeli uzorak krvi i otkrili da oni koje kraće spavaju imaju oslabljeni imunološki sustav, u odnosu na svoju braću. Kratkoročno skraćivanje sna može probuditi i aktivirati imunološke stanice, a dugoročno uskraćivanje sna isključuje dio programa imunološkog sustava koji utječe na reakciju bijelih krvnih zrnaca.

Posljednje istraživanje provedeno na Sveučilištu Hong Kong, obuhvatilo je liječnike koji su radili u noćnim smjenama, u dobi od 28 do 33 godine.

Liječnici su donirali uzorak krvi nakon tri dana/noći neadekvatnog spavanja. Pokazalo se da takve osobe imaju više oštećenja DNK.