Podijeli članak

Građani Republike Srpske dužni su obavijestiti vatrogasce prije paljenja korova prilikom uređenja imanja jer će u suprotnom platiti kaznu.

To je kao jedna od obveznih mjera regulinih Zakonom o zaštiti od požara u RS, koji je stupio na snagu u studenim 2019. godine.

Zakon definira da je zabranjeno paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog informiranja vatrogasno-spasilačke jedinice i poduzimanja svih nužnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Predviđena je i novčana kazna od 100 do 1.000 KM za prekršaj, ako se pali korov i drugi poljoprivredni otpad bez prethodnog informiranja vatrogasaca.

Nekontrolirano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih površina često je uzrok požara.

Iz policije stoga pozivaju građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.