Podijeli članak

Tagovi

Ako ste ikada u životu loše reagirali na određenu vrstu hrane, znate koliko je pojava neugodna. U kombinaciji sa stresom događa se ponekad da i namirnice na koje inače nismo osjetljivi jednostavno krivo "legnu" na želudac, a kao popratna pojava javlja se potreba za trčanjem na WC, što nije uvijek tako jednostavno.

Zamislite sada da to proživljavate na dnevnoj bazi. Riječ je o skrivenom zdravstvenom stanju, od kojeg pati jedan na deset stanovnika u Europi, javlja britanski Telegraph. Zove se sindrom iritabilnog crijeva (IBS - Irritable Bowel Syndrome) i sve je češća pojava u modernome svijetu.

Neugodan je ne samo iz očitog razloga što problemi s probavom mnogima predstavljaju neugodnost, već shodno tome mnogi "prijavljuju" i loše raspoloženje. Zdravlje probavnog sustava na njega direktno i utječe.

Koji su simptomi?

Ne postoje egzaktni simptomi koji bi povezali sve koji boluju od ovoga sindroma, no uglavnom se manifestira na sljedeće načine:

- stomakobolja i napuhnutost

- proljev

- zatvor

Riječ je o simptomima koji se opetovano ponavljaju, a mou započeti na dnevnoj bazi, primjerice u večernjim satima, da bi se zatim protegnuli na nekoliko tjedana, pa čak i mjeseci.

Ostali simptomi:

- ispuštanje plinova

- mučnina

- bolovi u leđima

- umor

Ukoliko ste uz sve ove simptome iskusili i gubitak na težini, bljedilo kože, tvrdoću stomaka ili preskakanje srca kao i nemogućnost pravilnog disanja, potražite pomoć liječnika. Vrlo je moguće da se radi upravo o sindromu iritabilnog crijeva - često je popratno stanje bolesti koja se zove celijakija, a znači netoleranciju na gluten.

Što izaziva sindrom iritabilnog crijeva?

Za Telegraph ovo na jednostavan način objašnjava stručnjakinja za prehranu, Alison Reid. Prvi od razloga je reakcija na veliku dozu antibiotika, koji mogu poremetiti stanje u želucu i dovesti crijeva do stanja iziritiranosti. 

Može nastupiti i kao post-traumatski sindrom, nakon nekih teških životnih situacija. I na kraju, može ga izazvati i najobičnije trovanje hranom.

Koje namirnice izbjegavati?

Reid napominje da najčešće određene grupe hrane potiču ispoljavanje simptoma. Na listi "krivaca" su primjerice kofein, masna hrana, alkohol, ali i određeno povrće poput luka i brokule te grahorica poput graha i leće. Sve one izazivaju napuhnutost i time iritiraju crijeva, bez obzira na to što su neke od njih zdrave.

No više od namirnica na ovo stanje utječe stres i anksioznost. Raspoloženje je često okidač, pa ako niste nužno reagirali na neku namirnicu dok ste bili dobre volje, ne znači da nećete kada stres proradi.

Reid uspoređuje to s načinom na koji se kod nekih "upali" migrena ili glavobolja u situacijama pretjerane napetosti.

Na kraju, napominje kako je riječ o stanju koje je trajno, ali to ne znači da ne postoje načini za boriti se protiv neugodnosti. Smanjena količina začinjene i masne hrane, kao i umanjivanje stresa na dnevnoj bazi te velike količine vode, mogu pomoći oboljelima da umire svoj probavni sustav.

Dok nema ozbiljnih simptoma poput opetovane krvi u stolici, velikog gubitka apetita te gubitka na težini, stručnjaci kažu da se simptomi ne bi trebali miješati s onima kod ozbiljnijih bolesti, prenosi Slobodna Dalmacija.