Podijeli članak

Dužnosnici Policijske uprave Tuzlanske županije u akciji kodnog naziva „Objekt“ uhitli su peteročlanu bandu zbog sumnje da je reketirala ugostitelje. 

Uhićenju je prethodila višemjesečna istraga, a nalog za izvođenje akcije izdao je Općinski sud Živinice. Akcija je provedena uz nadzor Tužiteljstva TŽ.  

Uhićene su osobe s područja Tuzle, Banovića i Živinica, koje su osumnjičene za počinjenje više krivičnih djela, odnosno iznudu, nasilničko ponašanje i ugrožavanje sigurnosti.

Oni su osumnjičeni da su u proteklom periodu, uz upotrebu sile i ozbiljne prijetnje prema vlasnicima ugostiteljskih objekata i privrednih subjekata, vršili ilegalno osiguranje ugostiteljskih objekata. Vlasnike su prisiljavali da čine radnje na svoju i štetu tuđe imovine.

 Tom prilikom kod ovih osoba pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji će poslužiti kao dokaz u daljnjim krivičnim postupcima. Riječ je o određenoj količini oružja, municije raznih vrsta i kalibara, više mobilnih telefona, kao i uniformi koje koriste agencije za zaštitu lica i imovine - rekao je Dževad Korman, direktor Policijske uprave TŽ.

Nakon kriminalističke obrade u Policijskoj upravi TŽ, uhićeni će biti predati na daljnje postupanje u Tužiteljstvo TŽ,piše Avaz