Podijeli članak

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove  Anis Ajdinović kazao je danas da nastavljaju intenzivno provoditi mjere na suzbijanju širenja koronavirusa COVID-19 u Federaciji Bosne i Hercegovine u skladu s naredbama.

Podsjetio je da je od nedjelje, 15. ožujka, po donošenju odluke o obveznom sanitarnom nadzoru svih državljana BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove rasporedila inspektore iz svih deset inspektorata na granične prijelaze, gdje trenutno 86 federalnih inspektorica i inspektora u tri smjene vrše 24-satnu sanitarnu kontrolu putnika pri ulasku u BiH na području Federacije BiH.

- Zaključno s 28. ožujkom, prema do sada dostupnim informacijama, federalni sanitarni inspektori na graničnim prijelazima izdali su ukupno 19.625 rješenja o stavljanju putnika  pod zdravstveni nadzor ili u izolaciju na vrijeme od 14 dana - istaknuo je Ajdinović tijekom redovnog obraćanja predstavnika federalnih institucija.  

Nadzorima i mjerama je, dodao je, prema do sad dostupnim podacima, obuhvaćeno i ukupno 2.200 osoba s prebivalištem u RS koji su u BiH ušli preko graničnih prijelaza koji se nalaze na području FBiH, te su spiskovi s imenima, prezimenima, i adresama tih osoba blagovremeno dostavljeni Inspektoratu Republike Srpske na daljnje postupanje i provođenje mjera izolacije.

Isto vrijedi, naglasio je direktor Ajdinović, i za 164 državljana BiH s prebivalištem na području Brčko distrikta BiH, za koje su podaci dostavljeni Inspektoratu Brčko distrikta BiH.

Naglasio je da danas ističu mjere iz 636 rješenja o izolaciji koja su izdali federalni inspektori, uključujući i rješenja izdata na GP Aerodrom Tuzla, čime je do sad za ukupno 1.903 osobe isteklo vrijeme obvezne izolacije u trajanju od 14 dana.

- Informiramo osobe kojima je izrečeno rješenje o izolaciji da rješenje prestaje važiti istekom propisanog vremena izolacije od 14 dana. Ukoliko su se osobe kojima su izdata rješenja o izolaciji pridržavale izrečenih mjera, te svakodnevno javljale nadležnoj epidemiološkoj službi i do isteka vremena izolacije nisu razvile nikakve simptome zaraze, zdravstveni nadzor se okončava nakon 14 dana - poručio je Ajdinović.  

Dodao je da županijska policijska tijela svakodnevno vrše kontrole osoba kojima su federalni sanitarni inspektori izdali rješenja o stavljanju pod zdravstveni nadzor ili obveznoj izolaciji, te da je u tom smislu Federalnoj upravi za inspekcijske poslove do sad dostavljeno 280 zbirnih službenih zabilješki o nepoštivanju izrečenih mjera na ime većeg broja osoba.

- U ovom trenutku možemo potvrditi da će protiv 58 osoba biti pokrenuti prekršajni postupci - kazao je Ajdinović.

U vezi kontrole formiranja i kretanja cijena u Federaciji BiH, Ajdinović je kazao da je dežurni tim federalnog tržišnog inspektorata jučer na području Sarajevske i Tuzlanske županije izvršio šest inspekcijskih nadzora i deset kontrolnih nadzora, te podnio sedam prekršajnih naloga u iznosu od 7.250 KM.

-  Kod jednog subjekta nadzora utvrđeno je povećanje cijene s Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena godine, riže i tjestenine - istakao je.

Također je naglasio da su od 15. do 28. ožujka na području Sarajevske i Tuzlanske županije izvršena 93 inspekcijska nadzora, 106 kontrolnih nadzora u ljekarnam i drugim prodajnim objektima, u okviru kojih je podnesen ukupno 91 prekršajni nalog u iznosu od 182.200 KM.

Dodao je da kod 106 subjekata nadzora nisu utvrđene nepravilnosti u poslovanju te da je utvrđeno da prijave građana nisu bile utemeljene.

Kod 15 subjekata nadzora je, naglasio je Ajdinović, očito povećanje cijena artikala sa Liste proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena koja je sastavni dio Odluke Vlade FBiH o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena, u što između ostalog spadaju brašno, ulje, riža, kvasac, povrće, voće, zaštitne maske, sredstva za dezinfekciju i ostalo.

Zahvalio je inspektoricama i inspektorima koji ulažu maksimalne napore 24 sata dnevno na 'prvoj liniji obrane' protiv širenja pandemije koronavirusa.

- Zahvaljujem i županijskim policijskim i inspekcijskim tijelima, Graničnoj policiji BiH, Federalnoj upravi civilne zaštite i svim drugim tijelima i institucijama s kojima blisko surađujemo na suzbijanju širenja pandemije i zaštiti stanovništva BiH - kazao je direktor Ajdinović.