Podijeli članak

Afričke države dobit će milijun testova u narednim tjednima kako bi se unaprijedila njihova borba protiv koronavirusa, objavio je u utorak Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Postoji velika razlika u testiranju na kontinentu, rekao je ravnatelj Centra John Nkengasong te naglasio da će identificiranje i praćenje zaraženih biti ključno kako bi se Africi omogućila “šansa za borbu” s koronavirusom.

Tijekom iduća tri ili šest mjeseci vjerojatno ćemo trebati oko 50 milijuna testova, dodao je.

Međutim, putovanje od tisuću milja započinje na prvoj milji. Krenimo prvo s njom, dodao je.

Organizacija je nabavila milijun testova od Njemačke te će ih raspodijeliti u idućih tjedan i pol, kazao je Nkengasong i izrazio nadu da će se partneri pridružiti naporima za nabavljanje većeg broja testova.

Po podacima Centra, do četvrtka ujutro zabilježeno je oko 17.200 slučajeva zaraze u 52 od 54 afričke zemlje, uz 910 smrtnih slučajeva.

Malo kraljevstvo Lesoto i otočna država Komori jedine su afričke države u kojima, prema službenim statistikama, nema zaraženih.

Južnoafrička Republika, na koju otpada preko 2500 slučajeva u Africi, objavila je da je provela oko 80.000 testova u sklopu “vrlo agresivne strategije testiranja”, naveo je Nkengasong.

Međutim, najmnogoljudnija afrička zemlja Nigerija, s oko 200 milijuna stanovnika, provela je samo oko 5 tisuća testiranja, a druga najmnogoljudnija Etiopija, u kojoj živi oko 110 milijuna ljudi, oko 6 tisuća.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) tvrdi da je testiranje ključno za suzbijanje virusa jer omogućava vlastima da izoliraju pacijente i njihove bliske kontakte.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti Africa CDC je organizacija Afričke unije.