Podijeli članak

Izraelsko-kineski partneri zastupan Abraham grupom oglasio se priopćenjem za javnost u kojem se navodi da je u potpunosti predan provedbi sporazumu o najmu Aluminijevih pogona i ponovnom pokretanju proizvodnje.

Aluminij Industries d.o.o., njegovo rukovodstvo i međunarodni partneri ostaju u potpunosti posvećeni provedbi sporazuma potpisanog 7. travnja 2020. godine s ciljem ponovnog aktiviranja proizvodnog procesa i osiguravanju ponovnog zapošljavanja zaposlenika Aluminija, navodi se u priopćenju.

Iz Abraham grupe dodaju kako je oformljen lokalni tehnički tim koji će zajedno s međunarodnim stručnjacima 15. srpnja krenuti s tehničkom procjenom štete u pogonu ljevaonice, koji bi prvi trebao biti vraćen u pogon.

U priopćenju se dodaje kako menadžment Aluminij Industries d.o.o., podružnice M.T. Abraham grupe, usprkos pandemiji Covid-19, svakodnevno radi na provedbi odredbi ugovora o najmu Aluminijevih pogona u skladu s bh. zakonima, prenosi Fena. 

Abraham grupa još jednom naglašava svoju posvećenost sporazumu i Aluminijevim radnicima. Imamo veliko povjerenje u ekonomiju Bosne i Hercegovine i uvjereni smo u budućnost Aluminija, poručili su.

Proizvodni pogoni mostarskog Aluminija zaustavljeni su 10. srpnja 2019. nakon što je poduzeće iskopčano s električne mreže zbog više od 400 milijuna maraka akumuliranog duga, a više od 900 radnika ostalo je bez posla.

U travnju ove godine Aluminij Industries d.o.o., podružnica M.T. Abraham grupe, i Aluminij d.d. Mostar potpisali su ugovor o zakupu pogona mostarske kompanije. Ugovorom je predviđeno da se tijekom ljeta 2020. godine pokrene proizvodnja u pogonu ljevaonice te da se zaposli oko 200 bivših radnika Aluminija.

U Aluminiju je proteklih mjeseci obavljena inspekcijska kontrole financijsko-materijalnog, vanjskotrgovinskog i deviznog poslovanja Aluminija d.d. Mostar, a Vlada FBiH je prije dva dana Financijsku policiju zadužila da izvještaj proslijedi nadležnom tužiteljstvu radi utvrđivanja nezakonitosti u poslovanju i štete nastale po imovinu i imovinske interese Federacije BiH, kao i da poduzme druge mjere i aktivnosti u skladu sa zakonom.