Podijeli članak

Tagovi

Institut za razvoj mladih Kult u suradnji s osam jedinica lokalne samouprave dodijelit će 400.000 KM za pokretanje biznisa nezaposlenih mladih, a u okviru Poduzetničkog fonda za mlade.

Ugovori između Instituta i jedinica lokalne samouprave koje će biti dio programa Poduzetnički fond za mlade, bit će potpisani sutra na Ilidži.

Ugovore će potpisati izvršni direktor Instituta za razvoj mladih Kult Jasmin Bešić i načelnici i gradonačelnici osam jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u Poduzetničkom fondu za mlade, a ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovat će i veleposlanik Kraljevine Švedske u BiH Anders Hagelberg.

Tim ugovorima osigurana je podrška mladim nezaposlenim osobama u dobi od 18 do 30 godina u razvoju biznisa mikro, malih i srednjih poduzeća, doprinoseći na taj način konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje mladih kao teže zapošljivih kategorija, priopćeno je iz Instituta za razvoj mladih Kult, prenosi Fena.

Institut uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske u BiH izdvojit će ukupno 200.000 KM za implementaciju projekta u osam lokalnih zajednica, a jednak iznos izdvojit će i jedinice lokalne samouprave.

Institut je u svibnju objavio Javni poziv za sudjelovanje jedinica lokalne samouprave u BiH - Podrška mladima u razvoju biznisa u okviru Poduzetničkog fonda za mlade na koji se prijavila 31 jedinica lokalne samouprave iz BiH, a izabrano je njih osam (Cazin, Trebinje, Općina Centar Sarajevo, Jajce, Modriča, Novi Travnik, Općina Stari Grad Sarajevo i Teslić).

Prema istraživanju Instituta za razvoj mladih Kult "Na putu ka politici prema mladima FBiH: analiza stanja i potreba mladih u Federaciji BiH", svaka druga mlada osoba željela bi pokrenuti vlastiti biznis, ali im je u tome potrebna financijska, savjetodavna i edukacijska podrška, zbog niza prepreka s kojima se pritom susreću. Direktna financijska i savjetodavna pomoć koju lokalne zajednice mogu pružiti mladima ključna je za dugoročno rješavanje njihovih najvećih problema, kao što je nezaposlenost.