Podijeli članak

Oko 390 radnika Aluminija bi trebalo pokrenuli proizvodnju po ulasku strateškog partnera u to poduzeće. Oni su, navodi Federalna televizija počeli s potpisivanjem ugovora o prekidu radnog odnosa, a potom i novog ugovora o radu. 

S druge strane, petsto radnika koji su tehnološki višak, kreću s potpisivanjima otkaznih ugovora nakon čega bi se trebalo krenuti s isplatom otpremnina.
 

Kako piše Fena, radnici Aluminija od utorka su počeli dobivati otkaze koje je dosad dobilo njih 70-ak, a koje će na kraju dobiti oko 500 zaposlenika tog nekada najvećeg izvoznika iz BiH, potvrdio je Feni predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić, napomenuvši kako s otkazima kreće i isplata otpremnina koje će u prosjeku iznositi oko 8.500 maraka.

- Znači, sedamdesetak radnika već je potpisalo otkaz ugovora o radu koji će u konačnici popisati njih oko 500 - kazao je Biokšić.  

Dodao je kako je nove ugovore o radu potpisalo oko 390 radnika mostarskog poduzeća, no kakvi su oni i jesu li radnici s njima zadovoljni Biokšiću nije poznato.

- Nisam imao uvid u nove ugovore i zaista ne znam kakvi su oni i koliko su radnici njima zadovoljni – ocijenio je.

 Kada su u pitanju otpremnine, one će biti isplaćene u roku od tri dana od dana popisivanja otkaza ugovora o radu i iznosit će u prosjeku oko 8.500 maraka.  

- Netko će dobiti veće, netko manje otpremnine od tog iznosa, ovisno o godinama radnog staža provedenih u Aluminiju – ustvrdio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija.

Naveo je i kako nije upoznat s time što će se dalje događati s nekadašnjim industrijskim gigantom i kada bi moglo doći do ponovnog pokretanja proizvodnje.

Aluminij je zapošljavao oko 900 radnika, a Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, dok Vlada Republike Hrvatske drži preostalih 12 posto.