Podijeli članak

Nakon što je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine uputila javni poziv za 843 freelancera da izvrše svoju obavezu plaćanja poreza prema zakonu iz 2009. godine, doznaje Klix kako se njihovom pozivu odazvala 301 osoba.

Kako je kazala glasnogovornica Porezne uprave FBiH Adisa Hamzić, značajan broj obveznika koji su se odazvali pozivu, odmah su uplatili porezne obaveze.

"Porezna uprava FBiH uputila je javni poziv poreznim obveznicima s prebivalištem na području FBiH koji su putem PayPal sistava, MoneyGram i drugih online servisa plaćanja ostvarili prihode iz inozemstva u iznosima od 10.000 KM i više u tijeku jedne godine u periodu od 2015. do 2017. godine, da podnesu poreznu prijavu Obrazac AMS-1035, to jest akontaciju poreza po odbitku na druge samostalne djelatnosti na prihod iz inozemstva i da izvrše plaćanje poreza na dohodak u skladu sa Zakonom o porezu na dohodak", pojasnila je Hamzić.

Podsjećamo, javni poziv freelancerima upućen je na osnovu Zakona o porezu na dohodak koji se primjenjuje od 1. siječnja 2009. godine.

U proteklom periodu Porezna uprava FBiH prikupljala je podatke od banaka o prilivima koje fizičke osobe ostvaruju putem različitih sistema plaćanja. Do sada su dobili podatke za period od 2015. do 2017. godine, a kažu nam kako nastavljaju s prikupljanjem podataka u cilju povećanja naplate javnih prihoda po osnovu poreza na dohodak. 

Iz Porezne uprave FBiH ponovo naglašavaju kako njihov cilj nije kažnjavanje niti izricanje sankcija freelancerima.

"Konkretan poziv koji je tada upućen poreznim obveznicima koji ostvaruju prihode iz inostranstva je podsjećanje da su dužni podnijeti porezne prijave i plate porez na dohodak. Razlog za ovo podsjećanje je bio da se izbjegnu sankcije za neblagovremeno podnošenje poreznih prijava i plaćanje poreza. Dakle, ovdje se ne radi o zakonskom roku, jer je krajnji rok za podnošenje poreznih prijava istekao 31.3.2018. godine", kazali su iz Porezne uprave FBiH.

Ova organizacija u sastavu Federalnog ministarstva financija će nastaviti s poduzimanjem mjera i radnji iz svoje nadležnosti vezanih za oporezivanje freelancera. 

"Ako se utvrdi da porezne prijave nisu podnesene, bit će izrečene sankcije propisane Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH u iznosu od 300 KM do 3.000 KM", istaknuli su iz Porezne uprave FBiH.

Podsjećamo, freelanceri iz FBiH koji zarađuju u inozemstvu dužni su platiti porez čak i retroaktivno od 2015. godine.