Podijeli članak

U okviru manifestacije Lipanjske zore 1992. - 2019., ispred spomen obilježja poginulim braniteljima Bune danas je održana svečanost obilježavanja 27. obljetnice oslobođenja tog mostarskog mjesta prilikom čega su otkrivena i dva spomenika za poginule branitelje Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Prvi spomenik podignut je pripadnicima brigade Knez Branimir Čitluk koja je dala značajan doprinos obrani juga Hercegovine s 11 poginulih branitelja na bunskom bojištu, a drugi spomenik za 83. Domobransku pukovniju HVO-a Široki Brijeg koja je na Buni izgubila tri branitelja.
 
I ove godine pristiglo je i izaslanstvo IV. gardijske brigade HV-a koji su zajedno s nekadašnjim pripadnicima II. samostalne satnije HVO-a Buna položili vijence i zapalili svijeće kod spomenika pripadnicima IV. gardijske brigade HV-a Petru Ćuku, Edi Vidakoviću i Zlatku Spajiću.

Obilježavanju oslobođenja Bune i južnog područja Grada Mostara, vojne akcije koja je izvedena 14. i 15. lipnja 1992. godine, nazočile su obitelji poginulih branitelja, brojni branitelji i predstavnici braniteljskih udruga te predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u HNŽ-u i ZHŽ-u.

Ministar branitelja HNŽ-a Oliver Soldo tijekom svog govora pozdravio je sve nazočne te one koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Lipanjskih zora prije 27 godina. 

"Ne mogu se izbrojiti granate ni projektili ispaljeni na naše branitelje, ali nije bilo uzmaka, nije bilo povlačenja. Svi napadi su odbijeni i išlo se dalje. U dvodnevnim teškim borbama uspjeli smo neprijatelja potpuno poraziti i potisnuti daleko prema istoku uz veći broj ranjenih branitelja, a u tim borbama su poginuli: Zlatko Spajić, Edo Vidaković, Petar Ćuk - pripadnici IV. gardijske brigade HV-a i Nikica Džeba - pripadnik II. samostalne satnije Buna. Oni i njihove obitelji danas zaslužuju posebnu zahvalnost. Jedinstvo koje je iskazano Lipanjskim zorama je bilo vodilja kroz čitav domovinski rat. O tome svjedoče i spomen obilježja koje danas otkrivamo za hrabre hrvatske vitezove Knez Branimir Čitluk  i 83. Domobranske pukovnije HVO-a Široki Brijeg", kazao je Soldo.
 

Franjo Baković, predstavnik veterana IV. gardijske brigade HV-a i sudionik Lipanjskih zora na Buni prigodnim riječima zahvalio se svojim suborcima i svima onima koji su sudjelovali u ovoj vojno-redarstvenoj operaciji prije 27 godina.
 

U glazbenom dijelu nastupio je Josip Bilać, a prigodne domoljubne pjesme recitirale su učenice iz OŠ Marina Držića Buna. Na kraju manifestacije svečani mimohod predvođen ratnih stjegovima nosila su školska djeca prema Domu kulture na Buni gdje je organizirano druženje i prikazivanje filma o HVO-u.