Podijeli članak

18-godišnji muškarac iz Houstona optužen je u ponedjeljak zbog  potpore radikalnim skupinama Islamske države i širenja informacija o tome kako napraviti bombe, priopćio je američki Ured za pravosuđe.
 
Kaan Sercan Damlarkaya, državljanin SAD-a, uhićen je u petak u Houstonu nakon što je federalno državno odvjetništvo podnijelo kaznenu prijavu, objavio je u e-mail poruci ministar pravosuđa.
 
To je uslijedilo nakon istrage Federalnog ureda za istrage (FBI) koji je ustanovio da je osumnjičenik izjavio kako planira putovati u inozemstvo i boriti se za islamsku državu ili, ako to ne uspije, krenut će u napade u Sjedinjenim Državama, navodi se u priopćenju.
 
"Optužbe također ukazuju da je Damlarkaya pitao može li se objaviti oproštajni videozapis koji će biti objavljen ako počini samoubilački napad koji bi potaknuo i druge", navodi se u priopćenju.
 
Damlarkaya je, kako tvrdi FBI i drugi izvori, preko internetske komunikacije objavljivao upute kako napraviti puške AK-47 ili AR-15 s lako dostupnim dijelovima te kako sastaviti bombu, navodi se u priopćenju.
 
U kaznenoj prijavi stoji da je Damlarkay pokušao otići u Siriju u dva navrata, ali nije uspio.