Zdravlje

20.01.2018 18:43    Zdravlje   Na upaljeni zglob ide smrznuti grašak, a na mišić topli ručnik Kod naglih i oštrih traumatskih ozljeda, kao što su pad ili uganuće, pri čemu zglob može biti natečen, osjetljiv i topao na dodir, najbolja prva pomoć je mirovanje i hlađenje zgloba, kaže dr. med. Vlasta Urban Tripović, specijalistica za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu i vlasnica Ordinacije za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju u Puli, piše 24sata.hr. "Možete stavljati mokri ručnik, obloge s kockicama leda ili vrećicu zamrznutog graška koji će se dobro prilagoditi tijelu. Oblog držite 15-ak minuta, maknite ga na pola sata ili sat, dok se koža ne ugrije, pa ponavljajte hlađenje", kaže naša sugovornica. Toplina je, dodaje, znak upale koju hlađenjem ublažavamo. Kad su u pitanju povrede i bolna stanja kod kojih je koža hladna, tada se bolno mjesto zagrijava. Najčešće je riječ o kroničnim ukočenjima i bolovima u mišićima, koje toplinom treba opustiti. To se dobro postiže vlažnim toplim ručnicima ili posebnim toplim oblogama za sportaše. Zglobove i mišiće smijete zagrijavati 20-ak minuta, pa napraviti pauzu te ponoviti. Bolna mjesta mogu se zagrijavati i prije vježbanja, kako bi se ublažili grčevi mišića.
20.01.2018 17:37    Zdravlje   10 istina koje trebamo znati o raku vrata maternice Rak vrata maternice drugi je najčešći rak kod žena i u kritičnoj su skupini žene od 25 do 64 godine. No, ta se kancerogena bolest može spriječiti i otkriti na vrijeme. Zato je od presudne važnosti da ne zaboravljate i ne preskačete redovite kontrole i Papa test
20.01.2018 13:23    Zdravlje   Od gripe u FBiH oboljelo gotovo 12 tisuća osoba, virus se širi Prema podacima koje je Večernji list dobio iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH, u posljednja tri tjedna gripa pokazuje rastući trend. - Ipak, reklo bi se kako je to uobičajena razina aktivnosti za ovo doba godine. Povećana aktivnost gripe registrira se u nekoliko županija. Siječanj, veljača i ožujak mjeseci su kada na našem području možemo očekivati najveću aktivnost gripe.
20.01.2018 11:14    Zdravlje   Jeste li ovisni o društvenim mrežama Znanstvenici pokušavaju ustanoviti je li ovisnost o društvenim mrežama mentalni poremećaj.Opišete li se pred nekim kao “ovisnik o društvenim mrežama”, nitko se neće previše zabrinuti. To je, zapravo, postao prilično uobičajen opis na profilima korisnika Twittera ili Instagrama. Ako takvo što napišete na LinkedInu, moda ćete čak dobiti i ponude za suradnju od medija ili izdavača
20.01.2018 08:14    Zdravlje   Test koji otkriva osam najčešćih karcinoma prije nego što postanu smrtonosni Novi laboratorijski test krvi mogao bi otkriti čak osam vrsta čestih karcinoma u ranom stadiju razvoja, prije nekontroliranog širenja, javlja Guardian, pozivajući se na istraživanje objavljeno u časopisu Science.
19.01.2018 20:09    Zdravlje   Detoksikacijski 'vodokotlić': Piće stvoreno za otapanje masnoća Želite li iz tijela isprati toksine i masnoće na ukusan, lagan i zdrav način, učinite to s napitkom koji pomaže kod mršavljenja i čisti tijelo.
18.01.2018 17:44    Zdravlje   ​Muči vas loš zadah? Rješenje je možda jednostavnije nego što mislite Većina ljudi zna da dobra oralna higijena znači četkanje zuba i upotreba zubnog konca, ali što je s jezikom?
18.01.2018 09:22    Zdravlje   ​Znanstvenici otkrili od kojih pića imamo najgori mamurluk Kemikalije koje ostaju nakon fermentacije nisu jedini faktor koji doprinosi jačini mamurluka.
17.01.2018 19:00    Zdravlje   Sir u manjim količinama pomaže kod srčanih oboljenja Sir se ne smatra baš najzdravijom hranom, međutim, novo je istraživanje pokazalo kako on i nije tako štetan za tvoje zdravlje – čak će njegovo svakodnevno konzumiranje u umjerenim količinama pomoći kod srčanih oboljenja.
15.01.2018 12:00    Zdravlje   ​Ova dijeta sigurno skida kilograme, ako je možete izdržati Nije dovoljno jesti sve ispravne sastojke i izbjegavati šećer i masnoće; nije riječ samo o tome što nego i koliko stavljate u usta. Ključ je u veličini porcije koju stavljate u svoj tanjur, tvrdi australska nutricionistica Lyndi Cohen, piše Mail Online.
14.01.2018 13:30    Zdravlje   ​Nemaju mnogo kalorija: Ove mamirnice možete jesti cijeli dan Krenuli ste s dijetom, ali vam se stalno nešto jede. To je psihološki učinak vlastitih zabrana, pa radije otpustite kočnice.
14.01.2018 10:28    Zdravlje   Duže spavanje smanjuje potrebu za slatkišima Znanstvenici smatraju kako nedostatak sna djeluje na moždane stanice tako da one imaju veću potrebu za slatkim