Teme BiH

23.05.2018 17:39    Teme BiH   Broj Hrvata u Konjicu smanjen za deset puta Broj Hrvata u Konjicu smanjen za deset puta u odnosu na popis iz 1991. "Po popisu iz 2013. godine na području općine Konjic danas živi 22 tisuće Bošnjaka, 1500 Hrvata i 350 Srba. Iz ovih podataka se vide razmjeri stradanja civilnog stanovništva na području općine Konjic. Na području općine Konjic nedostaje 10 tisuća Hrvata i 6 tisuća Srba", rekao je Željko Raguž, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata BiH za HRT. Porušene kući u Trusini svjedoče o događajima iz rata. "Ima mještana koji bi došli u Trusinu, ali to još ništa nije obnovljeno, za razliku od Ahmića gdje je svaka kuća obnovljena i to je razlika između Ahmića i Trusine. Na žalost, moram uspoređivati ta dva sela jer se to dogodilo isti dan", rekla je Dragica Tomić iz Udruge obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Konjic.
18.05.2018 20:39    Teme BiH   Boško i Admira: Prije 25 godina ubijen mladi par koji je bježao iz Sarajeva ​Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su na današnji dan prije 25 godina. Slika mrtvih tijela mladog para iz Sarajeva, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet. Prozvani su sarajevskim Romeom i Julijom.
07.05.2018 19:21    Teme BiH   Dječak na samrti ozdravio u Međugorju čim je sišao s autobusa Jedno od narazglašenijih čudesa u Međugorju svakako je ozdravljenje malog Joshue o kojemu su izvještavale sve talijanske televizije i mnogi europski mediji.
07.05.2018 19:00    Teme BiH   ​Fra Mario Knezović: Trenutak istine, maske su pale, Crkvo, progledaj Dimne zavjese su pale. Adrenalin se smirio. Manipulativni mediji su privremeno prigušili svoj glas.
07.05.2018 15:00    Teme BiH   ​Misterija sela u BiH: Svim seljanima umirala muška djeca, cijelo selo se iselilo Najpovoljniji prostor za život na području ljubinjske općine – selo Prisojani. Kako mu samo ime kaže nalazi se na osunčanoj strani, na rubu izuzetno rodnog polja, piše “Blic“.
04.05.2018 15:28    Teme BiH   Slovakinja udana za Hrvata živi u Međugorju s petero djece Ako imalo poznajete Međugorje i njegove svjedoke sigurno znate za Gorana Ćurkovića. Naime, njegova života priča je mnoge ostavila bez daha. Život je to jednog bivšeg ovisnika, koja je sve samo ne obična priča o izlasku iz pakla droge. Prije nekoliko mjeseci, gostovao je u emisiji Zrcalo te posvjedočio kako Bogu ništa nije nemoguće. U novom izdanju emisije Zrcalo, urednica i voditeljica Marija Dugandžić razgovoarača je s Goranovom suprugom, Katarinom Ćurković koja kaže: Kada sam imala 20 godina, borila sam se u sebi kojim putem u životu krenuti. Jednog dana molila sam dugo na Križevcu i ugledala jednog svećenika iz Slovačke i pitala ga ima li kod sebe Bibliju, željela sam je otvoriti i pronaći odgovor. Dao mi je Bibliju, odgovor sam pronašla i nakon 20-ak minuta sam ponovno pogledala u tog svećenika i shvatila da je to svećenik koji je nakon jedne mise u Češkoj pitao moju baku: Mogu li moliti nad ovom djevočicom za njezin životni put?. Cijelo svjedočanstvo pogledajte u videu.
29.04.2018 08:53    Teme BiH   Kako je mladić Sulejman Muratović postao Dušan Obrenović Sulejman Muratović, 21-godišnjak iz Brčkog, prekrstio se te je postao Dušan Obrenović. “Ja nisam prešao, pošto su naši preci bili pravoslavni, ja sam se samo vratio”, kaže Dušan za ATV. Otac, porijeklom iz Brčkog, rekao je – nema problema, sestra se nije bunila, a majka nije bila oduševljena. Zato jeste Dušan koji je jedva dočekao krštenje. “Otac je, recimo, ateista. On meni nije branio, rekao mi je: ‘Sine, ako si ti tako odlučio, to je tvoja stvar’. I ja, eto, uz Božju pomoć (krsti se) 2016., osmi svibanj je bio, na Markovdan, krstio sam se u manastiru Banjska, kod oca Danila, igumana”, prisjeća se Dušan. Prezime je uzeo po dinastiji Obrenović, ime po caru Dušanu, a slavu Svetog Jovana. Većina prijatelja iz Kosovske Mitrovice je prihvatila njegovu odluku, ali ima i sugrađana kojima se to nije dopalo. “Imaju neki kojima smeta, neki tu iz grada, neki muslimani ismailjćani, smeta im to što sam kršten. Ima i nekih pravoslavnih kojima smeta i dobacuju mi svašta na ulici, ali ne obazirem se. Bog je taj koji će da sudi svakome, ne obazirem se toliko na to. Ne mrzim ih”, priča Dušan. Ovo je njegova priča:
28.04.2018 16:30    Teme BiH   Priča o mladiću iz Travnika: Nakon ozdravljenja od teške bolesti srca pokrenuo je vlastiti posao Priča Kristijana Perića iz Travnika nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Malo je onih u Središnjoj Bosni koji ne znaju za ovog hrabrog mladića. Kristijan ima dvadeset i dvije godine i nedavno je pobijedio u najvažnijoj bitki - onoj za vlastiti život. Brojne medicinske ustanove, liječnici, terapije, kontrole, mjesecima su bili dio Kristijanove tmurne svakodnevice u kojoj se borio za život. Duga i teška bolest srca. Ipak, Kristijan Perić iz Nove Bile kod Travnika pobijedio je kako govori, zahvaljujući vjeri u Boga i pomoći dobrih ljudi u Središnjoj Bosni. Ovaj radišni mladić se nije predao. Iako je 90 postotni invalid, ubrzo po oporavku, pokrenuo je vlastiti posao. „Odrastao sam u skromnoj, izuzetno religioznoj obitelji. Otac, majka i nas šestero djece. Bilo je to divno djetinjstvo. Mnogo buke, mnogo rada ali najviše ljubavi“, prisjeća se u razgovoru za Dnevnik.ba, Kristijan. Naučio je na rad. Njegova obitelj se bavi poljoprivredom. "Nakon prve dijagnoze rečeno mi je kako moram mirovati, usporiti ritam. Bilo mi je svega 18. Moj život se okrenuo, nisam više bio u dodiru s vlastitom realnošću", opisuje Kristijan. Godinama se 'vukao' po bolnicama čekajući na operaciju koju su liječnici odgađali, a nakon operacije u Zagrebu, Kristijan je bio novi čovjek. Ipak, put do same operacije u Zagrebu bio je jednako trnovit. Njegova obitelj nije mogla sama isfinancirati liječnički zahvat, a u roku dva tjedna u Središnjoj Bosni skupljen je novac za Kristijanovu operaciju. Središnja Bosna velikodušno je sudjelovala u spašavanju ovog mladog života, a višak skupljenog novca Kristijan je usmjerio onima koji su također bilo u potrebi. Nakon dugogodišnje borbe za život, i uspješne spasonosne operacije Kristijan je bio prisiljen živjeti potpuno novi život, no ono što je odlučio učiniti – vrijedno je divljenja. „Kao dječak sanjao sam da ću pokrenuti posao. Nisam imao konkretne ideje, ali sam uvijek znao gdje će to biti. Kad bih prolazio kraj izloga, znao sam da ću jednoga dana u uredu unutra sjediti – ja“, nasmješeno govori. Kristijan je pokrenuo vlastiti posao, malu tiskaru "Impressum" koja već sada bilježi odlične poslovne rezultate. Među prvim klijentima je i Hrvatska bolnica "Dr. fra Mato Nikolić" u Travniku. Neprestano radi na usavršavanju usluga koje nudi budućim klijentima, a brojni stanovnici Središnje Bosne po svoje reklamne materijale idu upravo u Kristijanovu radionicu. „Kad pomislim na sve te mlade koji su napustili svoj dom, rastužim se. Što da su samo dio energije koju su uložili u odlazak usmjerili u ostanak? Kako bi to bio ljepši život i za njih, i za nas… No tko zna, ja duboko vjerujem u bolje sutra. Na tom radim svaki dan. Ne odustajem baš nikada!“ Sposoban, hrabar, društveno angažiran. Pun vjere u budućnost. Netko tko nam svima svojom hrabrošću, energijom i voljom za životom može i treba biti uzor.
26.04.2018 11:29    Teme BiH   ​Uspješan početak novog života Kristijana Perića Vrlo zanimljivu priču o Kristijanu Periću donosi nam kolega Srećko Stipović na svom YouTube kanalu.
25.04.2018 09:39    Teme BiH   ​Što tjera Hrvate iz BiH? Prošle godine nestalo 13.650 vjernika Crkva u Bosni i Hercegovini u četvrtak će se u Travniku posebno baviti najviše gorućom problematikom u Hrvata katolika – iseljavanjem. Središnja tema petog Međudekanskog susreta u Travniku, koji će u četvrtak okupiti preko trideset biskupa i svećenika biti će iseljavanje, odnosno traženje odgovora na pitanje zašto nas je svake godine sve manje u BiH.
17.04.2018 10:20    Teme BiH   Hrvatska za projekte Hrvata u BiH izdvojila 24 milijuna kuna Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske objavio je Javni natječaj za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu.
12.04.2018 20:21    Teme BiH   Međunarodni dan djece ulice: Gladni, nezaštićeni, izrabljivani Na Međunarodni dan djece ulice, razmislimo o djeci uključenoj u život i/ili rad na ulici i djeci u riziku da to postanu. Djeci koja su gladna, nezaštićena i povrh svega, prisiljena na rad. Tisuće djece u regiji svakodnevno je izloženo prisilnom prosjačenju i životu na ulici. Još veći broj njih u opasnosti je da postanu djeca uključena u život i/ili rad na ulici. Istraživanje koje je podržao Save the Children, a provela i Regionalna mreža za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazuje kako se ova djeca suočavaju s brojnim poteškoćama u svakodnevnom životu. Dnevno provedu od 3 do 9 sati na ulicama, bez obzira na vremenske uvjete, često sami. Rijetko pohađaju školu, njihovi roditelji ili skrbnici uglavnom su nezaposleni, neobrazovani i s izuzetno niskim mjesečnim prihodima. Obitelji se u velikoj mjeri oslanjaju na prikupljanje sirovina, socijalnu pomoć, prosjačenje ili prodaju na ulicama. Veliki broj djece uključene u život i/ili rad na ulici su pripadnici romske ili drugih manjina, a diskriminacija ih prati od dana rođenja. To su djeca iz disfunkcionalnih obitelji koje žive u siromaštvu, neformalnim naseljima, mnoga su pravno nevidljiva, prepuštena sama sebi i izložena različitim oblicima eksploatacije. Prije deset godina, organizacija Save the Children se pridružila naporima nevladinih organizacija i institucija da se identificiraju kvalitetna rješenja za tisuće dječaka i djevojčica izloženih štetnom radu ili životu na ulici. Dnevni centri za djecu uključenu u život i/ili rad na ulici pokazali su se kao jedno od najboljih rješenja za ovu djecu. Save the Children je pomogao u jačanju ovog modela podrške i povezivanju s lokalnim referalnim mehanizmima u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Save the Children trenutno podržava rad sedam dnevnih centara, u Banjaluci, Bihaću, Bijeljini, Brčkom i Mostaru u BiH, te u Nikšiću i Podgorici u Crnoj Gori. „Dnevni centri su mjesta koja djeci pružaju sigurnost i osjećaj da netko brine o njihovom blagostanju. Djeca u centre dolaze dobrovoljno, kako bi dobila obrok, zadovoljila higijenske potrebe, ostvarila pomoć u savladavanju školskog gradiva, ali i provela svoje vrijeme u igri s vršnjacima” izjavila je direktorica organizacije Save the Children, Andrea Žeravčić. „Fokus u radu dnevnih centara stavljamo na kvalitetu usluga u okviru kojih radimo i s roditeljima, razvijajući njihove roditeljske vještine, te tako osiguravajući dugoročni efekta naših usluga na cijelu obitelj. Posebnu pažnju usmjeravamo ka promoviranju rada dnevnih centara, nastojeći da lokalne vlasti, ali i stanovništvo, uvide korist od postojanja ovakvih centara, te da osiguraju njihovu dugoročnu održivost,” dodala je Žeravčić. Grad Banja Luka i Centar za socijalni rad Banja Luka već cijelo desetljeće aktivno djeluju na sprječavanju prosjačenja i prevenciji diskriminacije djece. Banja Luka je među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i u BiH koja je počela s uvođenjem usluge dnevnog zbrinjavanja djece u riziku. „Trenutno imamo samo jedan Dnevni centar ovog tipa na području grada Banja Luka koji broji preko 200.000 stanovnika i potrebe za postojanjem ovakvih servisa su puno veće. Dnevni centar se bavi zbrinjavanjem djece koja su žrtve prosjačenja, te djecom koja su iz bilo kojeg razloga žrtve zlostavljanja, zanemarivanja ili su u riziku. Uslugu Dnevnog centra je do 2018. godine implementiralo udruženje „Nova generacija“ iz Banja Luke uz djelomičnu financijsku podršku naše ustanove, dok je usluga od ožujka 2018. godine u potpunosti preuzeta od strane J.U. Centra za socijalni rad Banja Luka, pri čemu se udruženje „Nova generacija“ Banja Luka javlja u ulozi akreditiranog pružatelja socijalnih usluga. Grad Banja Luka je osigurao prostor i, uz podršku organizacije Save the Children, sufinancirao rekonstrukciju prostora za pružanje usluge Dnevnog centra. Značajno je istaknuti da je grad Banja Luka uvećao proračun Centra za socijalni rad u iznosu od 50.000,00 KM u 2018. godini, a za potrebe Dnevnog centra. Pored Dnevnog centra, naša ustanova aktivno surađuje i sa školama kroz koje, s djecom, realiziramo preventivne programe na različite teme,“ istaknula je direktorica Centra za socijalni rad Banja Luka, Dalila Bojić Rold. Pogledajte kratki video u kojem možete saznati više kako Save the Children pomaže djeci u riziku