Tehnologija

24.10.2018 14:47    Tehnologija   ​Facebookov Messenger ide u najveću promjenu dosad Otkad je izdvojen u zasebnu aplikaciju Facebookov Messenger skupio je više od 1,3 milijarde mjesečnih korisnika. Ali čak su i njegovi direktori priznali kako je prekrcan značajkama u devet tabova, od igara do Stories.
23.10.2018 17:52    Tehnologija   Pad Snapchata: Najviše tinejdžera sad koristi drugu društvenu mrežu Dok starijim generacijama nije bilo jasno što je Snapchat ni kako se koristi, ta je društvena mreža bila omiljena platforma tinejdžerima. Nakon što je Instagram uveo svoje Storiese, Snapchat se našao u problemima, a sve je kulminiralo nakon što je promijenjen dizajn aplikacije. Nakon što su se pojavili Instagram Storiesi, u Snapchatu su zaključili da im treba nešto novo i odlučili su se za novi dizajn. To im se obilo o glavu, pogotovo nakon što su brojni korisnici neuspješno tražili povratak na stari dizajn. Prema posljednjem izvještaju analitičke kompanije Piper Jaffray za SAD, Snapchat je pao s trona najkorištenije aplikacije. Sad je na tom mjestu Instagram. Razlika je malena, 84 posto ispitanika reklo je da barem jednom mjesečno koristi Snapchat, dok je za Instagram isto to reklo 85 posto korisnika. Tinejdžeri su ipak skloniji Snapchatu, njih 46 posto reklo je da im je to najdraža platforma, dok se za Instagram odlučilo njih 32 posto. Facebook je omiljen samo kod pet posto tinejdžera, a koristi ga barem jednom mjesečno 36 posto njih, javlja Mashable.
22.10.2018 13:07    Tehnologija   Cijelo vrijeme pogrešno punite bateriju telefona Prosječan vijek trajanja baterije na telefonu je od jedne do dvije godine, a uz pravilnu upotrebu možete produžiti njeno trajanje… Ovo su najčešće zablude o baterijama telefona… Nije dobro koristiti telefon dok se puni Ovo nije točno. Telefon možete koristiti koliko želite, sve dok ne koristite sumnjiv punjač. Jedina posljedica je ta što će punjenje trajati duže. Punjenje tijekom cijele noći uništava bateriju Većina pametnih telefona zapravo prepoznaje kada im je baterija puna i obustavlja daljnje punjenje. Ipak, nije dobro da vam je telefon na punjaču tijekom cijele noći i to stalno. Baterija će duže trajati ako telefon držite na između 40 i 80 posto kapaciteta. Pametne telefone nikad ne treba isključivati U pitanju je uređaj, ali i njemu je potrebna pauza s vremena na vrijeme. Ako ne morate uvijek biti dostupni, povremeno isključite telefon. Preporučuje se da to činite tijekom jedne noći tjedno. Bolje je da bateriju dopunjavate svakodnevno, nego da svaki put idete “od nule” Litij-jonske baterije koje ima većina suvremenih telefona bolje se drže kad su napunjene. Ako ih stalno “cijedite” do posljednje “crte”, mogu postati nestabilne. Toplina će uništiti bateriju To je točno. Baterije ne trpe visoke temperature, a litij-jonske baterije već se dovoljno zagrijavaju tijekom punjenja i rada. I hladno vrijeme im ne odgovara, jer se u takvim uvjetima brže prazne, piše B92.
21.10.2018 22:48    Tehnologija   Microsoft je definitivno nadjačao Apple, a njihovi novi uređaji su ludilo Oni koji prate "laptop/tablet scenu" vrlo vjerojatno znaju da je Microsoft uspio vratiti nekadašnji žar svojom linijom Surface uređaja koji oduševljavaju kvalitetom i jednostavnošću. Tijekom nerazvikanog predstavljanja, koje se održalo u jednom skladištu u New Yorku, Microsoft je predstavio novu liniju svojih uređaja.
21.10.2018 22:34    Tehnologija   ​Dolazi aplikacija koja prepoznaje ima li bakterija u hrani Bakterije su u stanju uzrokovati trovanja hranom, a ona se dijele na infekcije i intoksikacije. Intoksikacije će nastati poslije konzumacije hrane u kojoj su prethodno patogene bakterije razvile toksine. Bolesti koje se jave poslije konzumacije hrane u kojoj su se prethodno razvile patogene bakterije u dovoljno velikom broju se nazivaju infekcije.
21.10.2018 21:06    Tehnologija   Umiru brže nego što mislimo: Odrasli smo s njima, a sad odlaze u povijest Vjerojatno vam nije potrebno istraživanje kako biste bili svjesni odumiranja CD-a kao medija. Ono što vjerojatno niste znali je koliko brzo CD odlazi.
21.10.2018 09:39    Tehnologija   Ove tri prijetnje vrebaju na vas kad se spajate na javni Wi-Fi Znate li kojim se rizicima izlažete svaki put kad se spojite na javno dostupnu Wi-Fi mrežu? Evo pregleda prijetnji na koje svakako morate obratiti pozornost i savjeta kako ih izbjeći Surfanje bez enkripcije je javno Wi-Fi koristi radio valove, a oni ne putuju izravno od točke A do točke B, već ih se emitira. To znači kako bilo tko u dometu može vidjeti sve što radite online ako raspolažu odgovarajućim softverom i malo se potrude. Surfate li bez zaštite drugi će moći vidjeti koja ste web odredišta posjetili, vaše razgovore i podatke o logiranju… Stoga enkriptirajte podatkovni promet koji prolazi vašom kućnom mrežom, a na javnim mjestima koristite enkripcijske alate kao što je OpenSSL kojom enkriptirate promet između vas i drugih web odredišta. Također možete dodati i plugin za web preglednik HTTPS Everywhere. Takva zaštita nije posve neprobojna, ali će otežati posao onima koji žele neovlašteno njuškati po tome što radite dok surfate. Za jaču zaštitu trebate upogoniti virtualnu privatnu mrežu (virtual private network, VPN), koja će enkriptirati sav podatkovni promet koji s vašeg računala ide prema web poslužiteljima. Pazite na zlonamjerni softver Surfajući putem javno dostupnih Wi-Fi mreža možete naletjeti na računalne viruse i drugi zlonamjerni softver. Zato trebate uključiti vatrozid (firewall) kad god se spajate na njih. U Microsoftovu operativnom sustavu Windows najjednostavnije je postaviti sve javne Wi-Fi mreže kao Public kad od vas to program zatraži. Time ćete isključiti lokalno dijeljenje datoteka i blokirati većinu internetskog prometa. Dobro je i postaviti zasebnu zaštitu protiv zlonamjernog softvera. Pazite na zamke Besplatni Wi-Fi ponekad je namjerno tako postavljen kako bi vas namamio u klopku i pokrao vam osobne podatke poput lozinki. Moguće je kako će pratiti i presretati vaš promet, preusmjeravati vas na lažne kopije pravih web odredišta i tome slično, a da to ni ne primijetite. Stoga izbjegavajte besplatne Wi-Fi mreže za koje niste sigurni možete li im vjerovati. Ako ih baš morate koristiti, ne obavljajte ništa što bi vas moglo izložiti riziku više no što je apsolutno nužno. I koristite virtualne privatne mreže (VPN).
20.10.2018 10:47    Tehnologija   ​Ove trikove za WhatsApp morate isprobati WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, a uz ove trikove njeno će vam korištenje biti još bolje.
18.10.2018 08:01    Tehnologija   ​Facebook konačno uvodi opciju brisanja poruka poslanih Messengerom Nekoliko mjeseci nakon što je u javnost procurila vijest da direktor Facebooka Mark Zuckerberg ima tajnu opciju pomoću koje može obrisati poruke koje je nekom poslao putem Messengera, čini se da je Facebook počeo uvoditi ovu opciju za sve korisnike, kako su i obećali.
17.10.2018 20:10    Tehnologija   Google će proizvođačima mobitela u EU početi naplaćivati svoje Android aplikacije Ovoga ljeta Google je u Europskoj uniji "zaradio" kaznu od oko 5 milijardi američkih dolara zbog favoriziranja vlastitih aplikacija na – vlastitom operativnom sustavu.
17.10.2018 18:59    Tehnologija   Neviđena milenijalska kriza pogodila je zapadni svijet. Noćas se srušio YouTube Jutjuberi diljem svijeta noćas su proživljavali pravi pakao. Popularna platforma za pretraživanje videa srušila se na par sati na krajnji očaj milijuna korisnika diljem svijeta. Kako su javili iz YouTubea, problem je bio u njihovim serverima. Stoga, teoretičari zavjera, potražite vijesti drugdje.
16.10.2018 16:00    Tehnologija   ​Googleova umjetna inteligencija prepoznaje karcinom dojke u 99 posto slučajeva Sustav dubokog učenja razvijen u Googleovom AI laboratoriju pronašao je novu primjenu u medicini. Ovoga puta liječnici i znanstvenici ovaj sustav mogu koristiti za patološke analize i dijagnostiku karcinoma dojke koji se proširio s primarnog žarišta na obližnje limfne čvorove. U te je svrhe još 2016. godine razvijen poseban sustav LYNA (LYmph Node Assistant, or LYNA), koji je u međuvremenu unaprijeđen, testiran i pretvoren u pravog pomoćnika liječnicima.