Tehnologija

09.10.2018 19:39    Tehnologija   Apple izdao zakrpu za probleme s punjenjem iPhonea XS Appleovi novi, najskuplji modeli iPhonea do sada, nekoliko su dana nakon početka prodaje u javnosti podigli buru zbog problema s punjenjem
09.10.2018 07:49    Tehnologija   ​Google će zatvoriti društvenu mrežu Google+ Alphabet je najavio zatvaranje društvene mreže Google+ nakon curenja podataka korisnika.
08.10.2018 14:48    Tehnologija   Poziv na seminar “Zaštita osobnih digitalnih podataka u cyber svijetu” Jesmo li dovoljno informirani kada je u pitanju zaštita privatnosti i naših osobnih digitalnih podataka? Većina osoba koje koriste digitalne medije i suvremene pametne uređaje nije svjesna koliko je jednostavno pristupiti njihovim digitalnim podacima, čak i kada misle da vode računa o svojoj sigurnosti. U svakodnevnom životu, štete od neovlaštenog pristupa i zloupotrebe digitalnih podataka mogu biti enormne. Kada se zloupotrebe dogode u poslovnom svijetu, potencijalne štete poprimaju sasvim nove razmjere. Shodno tome, tvrtke Cyberlab i IT odjel imaju veliko zadovoljstvo uputiti vam poziv na jednodnevni seminar na temu “Zaštita osobnih digitalnih podataka u cyber svijetu”, koji će se održati 23.10.2018. u prostorijama SPARKa, na adresi Blajburških žrtava b.b. Mostar s početkom u 12 sati. Cilj seminara je upoznati sudionike na jednostavan način kako zlonamjerne osobe mogu pristupiti osobnim podacima, dokumentima, slikama i telefonskim razgovorima, te na koje načine se možemo zaštiti da bismo osigurali da naša privatnost, osobne i privatne informacije ostanu sigurni. Seminar će voditi mr. sci. Vahidin Đaltur, IT ekspert sa preko 20 godina iskustva u informacijskih tehnologijama, zaštiti IT sustava i sigurnosti elektronskih podataka, a od 2015. stalni sudski vještak za informacijsko - komunikacijske oblasti (digitalna forenzika), predavač na Američkom Univerzitetu BiH na katedri za cyber sigurnost, te predavač u Centru za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH. AGENDA 12:00 - 12:45 Predstavljanje i uvod u pojmove cyber sigurnosti - Što je cyber sigurnost i što sve obuhvaća - Koliko su naše informacije sigurne - Zaštita privatnosti u cyber svijetu - Trajno brisanje digitalnih podataka 12:45 - 13:30 Menadžment privatnih podataka - Upravljanje osnovnim podacima poput passworda i korisničkih imena - Zaštita email adresa i društvene mreže - Anonimnost digitalnog identiteta i zaštita lokacije - Dozvole za pristup podacima preko aplikacija (kontakti, fotografije, lokacija) 13:30 - 13:45 Pauza i kava 13:45 - 14:30 Enkripcija i zaštita podataka - Objašnjenje pojmova i tipova enkripcije - Digitalni podaci u pokretu i mirovanju - Kako i na koji način zaštiti lične podatke u cyber svijetu - Enkripcija privatnih podataka na PC-ju i mobilnom uređaju - Enkripcija telefonskih razgovora, emailova i chat poruka 14:30 - 15:30 Demonstracija opreme i završne riječi - RFID tehnologija i iskorištavanje iste - Što je to IMSI catcher i Faraday-eva oprema - Koji su njihovi principi rada i mogućnosti - Završne riječi i završetak seminara Kotizacija za sudjelovanje iznosi 150 KM. Za prijavu sudjelovanja, molimo da dostavite popunjem prijavni obrazacputem emaila [email protected], najkasnije do 20.10.2018.
07.10.2018 15:59    Tehnologija   ​Rumunjska vlada podupire industriju videoigara s 94 milijuna eura Na konferenciji Dev.Play objavljeno je kako će novi tehnološki fond rumunjske vlade, težak 94 milijuna eura, biti namijenjen razvoju industrije videoigara. Ovaj vladin potez ukazuje na svijetlu budućnost programera igara u Rumunjskoj, prenosi portal Gamesindustry.biz.
07.10.2018 15:29    Tehnologija   ​Hoćemo li ove godine napokon dobiti Samsungov savitljivi pametni telefon? O samsungovom preklopnom uređaju priča se već nekoliko godina, točnije, od 2011., a o ovom fleksibilnom, preklopnom i savitljivom mobitelu napisano je mnogo toga.
07.10.2018 15:00    Tehnologija   Facebook za Messenger testira glasovno diktiranje poruka Internetska stranica TechCrunch i njezina novinarka Jane Manchun WongIl otkrili su novu funkciju koju Facebook priprema za svoju aplikaciju Messenger.
07.10.2018 14:04    Tehnologija   ​Veliki pad prihoda HTC-a u rujnu Tajvanski proizvođač pametnih telefona HTC ima velikih financijskih poteškoća, pokazuju novi financijski rezultati za mjesec rujan ove godine. Tvrtka je proteklog mjeseca ostvarila prihode od 40,46 milijuna američkih dolara što je za 80,71 posto lošiji rezultat od onog ostvarenog u rujnu prošle godine, piše Bug.hr.
06.10.2018 22:21    Tehnologija   ​Djeca sve manje uče iz udžbenika, ovo je najvažniji "učitelj" Iako se način obrazovanja, nažalost, ne mijenja niti približnom brzinom kojom tehnologija mijenja naše živote, internet i dostupnost svog sadržaja na svijetu uvelike su promijenili način učenja. Iako internet ima velikih zamki jer ono što započne kao učenje može lako prerasti u sat ili sva izgubljenih na Facebooku, svatko s malo samodiscipline može pročitati i naučiti puno više od onog što dobije od školskog gradiva.
06.10.2018 20:26    Tehnologija   ​Ljudima će pri kretanju pomagati robotske hlače Na bristolskom sveučilištu je tim znanstvenika pod vodstvom profesora Jonathana Rossitera predstavio kao prototip robotske hlače koje će omogućiti kretanje ljudima s invaliditetom, ali i starijim osobama s otežanim kretanjem.
05.10.2018 16:43    Tehnologija   Kinezi uz čip veličine zrna riže špijunirali američku vojsku i najveće tvrtke na svijetu? Gotovo nevjerojatno zvuči informacija da su Kinezi sitnim čipom, ne većim od zrna riže, godinama bez ikakvih problema špijunirali velike američke tehnološke tvrtke. Iste one tvrtke koje su surađivale s američkom, ali i drugim vladama, na posebno tajnim projektima.
05.10.2018 08:22    Tehnologija   Kinezi uz pomoć čipa veličine zrna riže godinama špijunirali američku vojsku Gotovo nevjerojatno zvuči informacija da su Kinezi sitnim čipom, ne većim od zrna riže, godinama bez ikakvih problema špijunirali velike američke tehnološke tvrtke. Iste one tvrtke koje su surađivale s američkom, ali i drugim vladama, na posebno tajnim projektima.
04.10.2018 22:49    Tehnologija   ​Sudbine najpoznatijih svjetskih hakera Vjerojatno već znate da hakeri mogu biti “crni” i “bijeli” ovisno o tome jesu li zlonamjerni ili ne. Ono što možda niste znali iz svijeta hakiranja i krekiranja su nasumične zanimljivosti, poput one da postoji i unosno zanimanje zvano etički haker, ali i podatka da je čuveni “nigerijski princ” nedavno dolijao