Tehnologija

21.10.2018 09:39    Tehnologija   Ove tri prijetnje vrebaju na vas kad se spajate na javni Wi-Fi Znate li kojim se rizicima izlažete svaki put kad se spojite na javno dostupnu Wi-Fi mrežu? Evo pregleda prijetnji na koje svakako morate obratiti pozornost i savjeta kako ih izbjeći Surfanje bez enkripcije je javno Wi-Fi koristi radio valove, a oni ne putuju izravno od točke A do točke B, već ih se emitira. To znači kako bilo tko u dometu može vidjeti sve što radite online ako raspolažu odgovarajućim softverom i malo se potrude. Surfate li bez zaštite drugi će moći vidjeti koja ste web odredišta posjetili, vaše razgovore i podatke o logiranju… Stoga enkriptirajte podatkovni promet koji prolazi vašom kućnom mrežom, a na javnim mjestima koristite enkripcijske alate kao što je OpenSSL kojom enkriptirate promet između vas i drugih web odredišta. Također možete dodati i plugin za web preglednik HTTPS Everywhere. Takva zaštita nije posve neprobojna, ali će otežati posao onima koji žele neovlašteno njuškati po tome što radite dok surfate. Za jaču zaštitu trebate upogoniti virtualnu privatnu mrežu (virtual private network, VPN), koja će enkriptirati sav podatkovni promet koji s vašeg računala ide prema web poslužiteljima. Pazite na zlonamjerni softver Surfajući putem javno dostupnih Wi-Fi mreža možete naletjeti na računalne viruse i drugi zlonamjerni softver. Zato trebate uključiti vatrozid (firewall) kad god se spajate na njih. U Microsoftovu operativnom sustavu Windows najjednostavnije je postaviti sve javne Wi-Fi mreže kao Public kad od vas to program zatraži. Time ćete isključiti lokalno dijeljenje datoteka i blokirati većinu internetskog prometa. Dobro je i postaviti zasebnu zaštitu protiv zlonamjernog softvera. Pazite na zamke Besplatni Wi-Fi ponekad je namjerno tako postavljen kako bi vas namamio u klopku i pokrao vam osobne podatke poput lozinki. Moguće je kako će pratiti i presretati vaš promet, preusmjeravati vas na lažne kopije pravih web odredišta i tome slično, a da to ni ne primijetite. Stoga izbjegavajte besplatne Wi-Fi mreže za koje niste sigurni možete li im vjerovati. Ako ih baš morate koristiti, ne obavljajte ništa što bi vas moglo izložiti riziku više no što je apsolutno nužno. I koristite virtualne privatne mreže (VPN).
20.10.2018 10:47    Tehnologija   ​Ove trikove za WhatsApp morate isprobati WhatsApp je jedna od najpopularnijih aplikacija za dopisivanje, a uz ove trikove njeno će vam korištenje biti još bolje.
18.10.2018 08:01    Tehnologija   ​Facebook konačno uvodi opciju brisanja poruka poslanih Messengerom Nekoliko mjeseci nakon što je u javnost procurila vijest da direktor Facebooka Mark Zuckerberg ima tajnu opciju pomoću koje može obrisati poruke koje je nekom poslao putem Messengera, čini se da je Facebook počeo uvoditi ovu opciju za sve korisnike, kako su i obećali.
17.10.2018 20:10    Tehnologija   Google će proizvođačima mobitela u EU početi naplaćivati svoje Android aplikacije Ovoga ljeta Google je u Europskoj uniji "zaradio" kaznu od oko 5 milijardi američkih dolara zbog favoriziranja vlastitih aplikacija na – vlastitom operativnom sustavu.
17.10.2018 18:59    Tehnologija   Neviđena milenijalska kriza pogodila je zapadni svijet. Noćas se srušio YouTube Jutjuberi diljem svijeta noćas su proživljavali pravi pakao. Popularna platforma za pretraživanje videa srušila se na par sati na krajnji očaj milijuna korisnika diljem svijeta. Kako su javili iz YouTubea, problem je bio u njihovim serverima. Stoga, teoretičari zavjera, potražite vijesti drugdje.
16.10.2018 16:00    Tehnologija   ​Googleova umjetna inteligencija prepoznaje karcinom dojke u 99 posto slučajeva Sustav dubokog učenja razvijen u Googleovom AI laboratoriju pronašao je novu primjenu u medicini. Ovoga puta liječnici i znanstvenici ovaj sustav mogu koristiti za patološke analize i dijagnostiku karcinoma dojke koji se proširio s primarnog žarišta na obližnje limfne čvorove. U te je svrhe još 2016. godine razvijen poseban sustav LYNA (LYmph Node Assistant, or LYNA), koji je u međuvremenu unaprijeđen, testiran i pretvoren u pravog pomoćnika liječnicima.
16.10.2018 15:47    Tehnologija   ​Zbog novog propusta na iPhoneu fotografije i kontakti na udaru hakera Zahvaljujući novootkrivenom propustu, znatiželjnici koji se domognu vašeg uređaja moći će kroz desetak koraka pristupiti vašim fotografijama.
16.10.2018 08:14    Tehnologija   ​Umro suosnivač Microsofta Paul Allen Suosnivač Microsofta Paul Allen, čovjek koji je nagovorio prijatelja iz škole Billa Gatesa da napusti Harvard i pokrene najveću softversku tvrtku na svijetu, umro je jučer u dobi od 65 godina, objavila je njegova obitelj.
14.10.2018 10:14    Tehnologija   ​Facebook testira opciju 'unsend' za Messenger Kompanija Facebook je počela testirati opciju "unsend" za aplikaciju Messenger, koja omogućava korisniku da izbriše poslanu poruku kako bi ona u potpunosti bila uklonjena iz chata.
12.10.2018 15:48    Tehnologija   ​Zakonom se zabranjuju loše lozinke Američka savezna država Kalifornija donijela je zanimljiv zakon kojim se zabranjuju loše lozinke čime žele povećati sigurnosne standarde za povezane uređaje koji su proizvedeni ili se prodaju u toj državi. Nije riječ, naravno, o svakodnevnim lozinkama koje koriste “obični” korisnici, već o defaultnim lozinkama koje često proizvođači gadgeta i elektronike dodjeljuju određenim uređajima poput npr. admin ili password.
12.10.2018 15:33    Tehnologija   ​Snapchat doživljava ogromne financijske gubitke Lista briga vlasnika društvene mreže Snapchat iz dana u dan sve je veća. Posljednja je vezana za rapidne financijske gubitke i vjerojatno će Snapchat biti primoran podići kredit sredinom 2019. godine kako bi opstao.
12.10.2018 14:09    Tehnologija   Hrvatska igra u manje od mjesec dana zaradila više od 100 milijuna kuna Hrvatska se puno puta do sada istaknula u sportu u kojem nam talenta ne manjka, a sada se možemo pohvaliti i da imamo apsolutni svjetski hit u svijetu gaminga. Za jednu od najpopularnijih igara na svijetu nazvanu SCUM zaslužni su hrvatski studiji Gamepires i Croteam, a kako je sve krenulo pitali smo ekipu iz Gamepiresa koji je već ranije probio led sa svojom prvom igrom Gas Guzzlers. Iako su Guzzlersi bili popularni, ništa se ne može mjeriti s popularnošću SCUMA a sve je krenulo od skupine 'geekova'.