Gospodarstvo / Svijet

27.07.2018 21:38    Gospodarstvo / Svijet   Italija bi mogla odbaciti euro Italija bi trebala imati "plan B" za izlazak iz eurozone budu li to zahtijevale gospodarske prilike, rekao je osnivač Pokreta 5 zvijezda koji sudjeluje u vlasti, što je uzdrmalo financijska tržišta. Osnivač antisistemskog pokreta Beppe Grillo ne obnaša nikakvu dužnost u koalicijskoj vladi u kojoj Pokret sudjeluje s Ligom. No njegova bi izjava mogla potaknuti nove sumnje u vezi s talijanskim izlaskom iz eurozone. "Morate imati plan B", rekao je Grillo u petak u razgovoru za Gzero Media, podružnicu kompanije za procjenu rizika Eurasia Group. Dodao je da zemlja još nije pripremila nikakav krizni plan i da bi Talijani na referendumu trebali odlučiti hoće li napustiti euro. Premijer Giuseppe Conte i ministar gospodarstva Giovanni Tria izjavili su da vlada ne kani izvesti zemlju iz eurozone. "Siguran sam da Njemačka i Francuska imaju plan B", rekao je Grillo, spomenuvši dva najveća gospodarstva eurozone. "Ne kažem da trebamo napustiti euro bez rasprave, ali trebamo dopustiti talijanskom narodu da odluči na referendumu". Paolo Savona, ministar za europska pitanja, morao se odreći dužnosti ministra financija zbog izjava o nužnosti izrade takvog plana. Grillo je i dalje utjecajan, ali ima malu ulogu u svakodnevnom vođenju Pokreta 5 zvijezda.
26.07.2018 11:11    Gospodarstvo / Svijet   Facebook izgubio više od 140 milijardi dolara, cijena dionica pala za 24 posto Cijena dionice Facebook pala je u četvrtak više od 20 posto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o slabijim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima i upozorila da će iduće godine njezini troškovi rasti brže od prihoda.
25.07.2018 09:11    Gospodarstvo / Svijet   ​Hitlerovo odmaralište postalo je nova turistička atrakcija: od radničkog naselja do elitnog turizma Njemački investitori poslije višegodišnje obnove pretvorili su zapušteno nacističko odmaralište Prora na obali Baltičkog mora u turistički centar. Ovoj lokaciji dodijeljen je status odmarališta, što znači da će ubuduće naplaćivati turističku pristojna od 2,85 eura dnevno po osobi.
24.07.2018 12:26    Gospodarstvo / Svijet   ​Euro oslabio na međunarodnim tržištima Tečaj eura u utorak je skliznuo prema dolaru na međunarodnim tržištima zbog opreza ulagača uoči novih gospodarskih pokazatelja iz eurozone, koji će pokazati utječe li rat SAD-a s trgovinskim partnerima na poslovnu klimu.
20.07.2018 13:09    Gospodarstvo / Svijet   ​Europske burze u padu, ulagači u strahu od trgovinskog rata Na europskim su burzama jutros cijene dionica blago pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagače obeshrabrili slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija.
20.07.2018 10:01    Gospodarstvo / Svijet   ​Trump se okomio na EU zbog kazne Googleu: "Iskorištavali su SAD, neće još dugo" Predsjednik SAD-a Donald Trump kritizirao je na svojem Twitter profilu kaznu koju je Googleu izrekla Europska komisija.
20.07.2018 08:46    Gospodarstvo / Svijet   ​Wall Street pao zbog loših rezultata nekoliko kompanija Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabiji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati nekoliko kompanija, a zabrinuti su i zbog trgovinskih napetosti.
19.07.2018 10:14    Gospodarstvo / Svijet   Europski ulagači oprezni zbog trgovinskih napetosti Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, pri čemu tržišta podržava rast cijena dionica na Wall Streetu, dok uspon indeksa sprječavaju trgovinske napetosti.
18.07.2018 20:07    Gospodarstvo / Svijet   Štrajk u Ryanairu, otkazuju 600 letova Irska niskobudžetna aviokompanija Ryanair objavila je u srijedu da će otkazati 600 letova u Europi 25. i 26. srpnja zbog štrajka kabinskog osoblja u Španjolskoj, Portugalu i Belgiji, što će pogoditi oko 100.000 ljudi u dva dana.
18.07.2018 10:32    Gospodarstvo / Svijet   ​Najbogatiji čovjek na svijetu srušio rekord Billa Gatesa Da je Jeff Bezos, osnivač internetskog trgovca Amazona najbogatiji čovjek na svijetu već je poznato, no sada je srušio još jedan rekord. Prvi u modernoj povijesti prešao je granicu od 150 milijardi dolara, nadmašivši i do prije nekoliko godina nedodirljivog Billa Gatesa.
15.07.2018 11:03    Gospodarstvo / Svijet   ​Više nije ‘tajna’ da je najpoznatiji lanac donjeg rublja na svijetu pred zatvaranjem Možda je zgodno da su anđelice zaštitno lice brenda Victoria's Secret, zato što će najpoznatiji lanac donjeg rublja na svijetu trebati veliku pomoć da se izvuče iz financijskih problema u kojima se našao. Naime, osim što brend bilježi rekorde u slaboj prodaji proteklih godina, vrijednost dionica njihovog koncerna L Brands Inc. samo u četvrtak je pala za 12 posto.
13.07.2018 14:22    Gospodarstvo / Svijet   Johnson & Johnson mora platiti 4,7 milijardi dolara odštete ženama oboljelim od raka Američki sud odredio je proizvođaču higijenskih potrepština i lijekova Johnson & Johnson (J&J) da plati 4,7 milijardi dolara odštete 22 žene koje su tvrdile da su zbog upotrebe njegovih proizvoda od talka oboljele od raka jajnika.