Gospodarstvo / Svijet

23.06.2018 15:49    Gospodarstvo / Svijet   Australija - zemlja u kojoj više od četvrt stoljeća nije bilo recesije Australija već dulje od četvrt stoljeća uspijeva izbjeći recesiju. Posljednji put bili su u recesiji, koja se definira kao dva uzastopna kvartala pada BDP-a, davne 1991. godine, a uspjeli su je izbjeći čak i za vrijeme globalne ekonomske krize prije desetak godina.
18.06.2018 11:28    Gospodarstvo / Svijet   ​Šef Audija uhićen zbog skandala s dizelašima Kako javlja Spiegel.de, šef Audija, Rupert Stadler, uhićen je zbog skandala s dizelašima.
17.06.2018 17:30    Gospodarstvo / Svijet   Posao kod Elona Muska: Radnici moraju birati - ili će na WC ili će jesti "Nema riječi kojima mogu opisati koliko mi je stalo do vaše dobrobiti i sigurnosti. Zamolio sam da se svaka ozljeda prijavi direktno meni, bez iznimke. Nalazim se sa ekipom zaduženom za sigurnost jednom tjedno i nalazit ću se i sa svakim tko je na bilo koji način stradao u tvornici."
14.06.2018 07:51    Gospodarstvo / Svijet   VW zbog skandala s dizelašima kažnjen s milijardu eura Njemačko tužiteljstvo odrezalo je kaznu u visini milijardu eura Volkswagenu koji je u svoja vozila s dizel motorima ugrađivao programsku opremu za lažiranje na testovima štetnih plinova.
11.06.2018 13:08    Gospodarstvo / Svijet   ​Cijene nafte prošloga tjedna pale, u SAD-u rekordna proizvodnja Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna blago pale jer je proizvodnja u SAD-u dosegnula nove rekordne razine, a potražnja iz Kine oslabila i jer analitičari pomalo smanjuju procjene kretanja cijena 'crnog zlata' u ovoj godini.
10.06.2018 09:39    Gospodarstvo / Svijet   Na Wall Streetu cijene dionica porasle, u Europi oprezno trgovanje Na Wall Streetu su prošloga tjedna cijene dionica znatno porasle, ponajviše u tehnološkom sektoru, dok se na europskim burzama trgovalo oprezno jer ulagači nisu željeli riskirati uoči summita skupine G7 i sjednica središnjih banaka idućega tjedna.
07.06.2018 14:17    Gospodarstvo / Svijet   Bolje poslovanje kompanija koje su osnovale žene Novo istraživanje The Boston Consulting Group i MassChallengea, globalne mreže startup akceleratora, otkriva da kompanije koje vode žene dobijaju daleko manje novca od investitora nego kompanije koje vode muškarci. Ipak, kompanije koje su osnovale ili suosnovale žene imaju bolje poslovne rezultate, stoji u priopćenju The Boston Consulting Group.
06.06.2018 14:21    Gospodarstvo / Svijet   Kako do posla? Njemačka očajnički traži stručni kadar širom svijeta Dok je politička i pravna nesigurnost te opća apatija uzrokovana svakodnevnim politikantstvom i životu u prošlosti iz Bosne i Hercegovine proteklih godina otjerala desetine, pa i stotine tisuća ljudi, razvijene europske zemlje i dalje očajnički traže radnu snagu.
06.06.2018 08:43    Gospodarstvo / Svijet   ​Lidl će izbaciti cigarete iz prodaje u svojim trgovinama– evo i zašto Trgovački lanac Lidl u Nizozemskoj neće više prodavati cigarete u svojim trgovinama – izjavila je glasnogovornica Lidla.
05.06.2018 16:58    Gospodarstvo / Svijet   Cijene nafte potonule prema 74 dolara jer je SAD tražio veću proizvodnju Cijene nafte potonule su na međunarodnim tržištima prema razini od 74 dolara nakon medijskih izvješća da su Sjedinjene Države zatražile od Saudijske Arabije i drugih velikih izvoznica da povećaju proizvodnju nafte.
03.06.2018 10:53    Gospodarstvo / Svijet   Kako su uspjeli: Danska - najbolje mjesto za život Danska, relativno mala zemlja sa samo 5,5 milijuna stanovnika, osim što s BDP-om po stanovniku od oko 50 tisuća dolara spada među najbogatije zemlje svijeta, redovno je i u vrhu raznih istraživanja kvalitete života, pa se percipira kao jedno od najboljih mjesta za život, piše Index.hr.
03.06.2018 10:00    Gospodarstvo / Svijet   Bosanac ponovo blokira Volkswagen: Kupio njemačku tvrtku i povećao cijenu dijelova za tisuću posto Bh. proizvođač mogao bi, po drugi put, da zaustavi trake njemačkog Volkswagena, izvještava Indikator.ba. U sporu između ove dvije kompanije, koji traje od 2016. godine, Prevent grupa je, prema pisanju Manager Magazina, stavila njemačkog automobilskog diva pred novo iskušenje povećanjem cijene ugovora o nabavci za 1000 posto. Ubrzo nakon što je Prevent preuzeo filijalu za automobilsku industriju Neue Halberg Guss (NHG) sa sjedištem u Saarbrikenu, ova kompanija ispostavila je svojim klijentima nove cijene: umjesto 90 milijuna eura, koliko je ranije dogovoreno, NHG traži 900 milijuna eura za ugovor o opskrbljivanju, navodi ovaj magazin. Njemački mediji pišu kako je to opasno za Volkswagen i moglo bi još jednom zaustaviti proizvodnju ovog giganta.