Studentski kutak

17.03.2018 08:29    Studentski kutak   ​Obilježavanje Svjetskog dana socijalnog rada Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada 20. i 21. ožujka 2018. studij Socijalnog rada u suradnji sa Udrugom studenata socijalnog rada Zamfis organizira dvodnevni program predavanja.
15.03.2018 18:34    Studentski kutak   Splitsko sveučilište bolje od Zagrebačkog za čak 200 mjesta Splitsko sveučilište bolje od Zagrebačkog za čak 200 mjesta
13.03.2018 20:33    Zanimljivosti   Diplomirala kao prva u klasi, a sad tuži fakultet jer ne može naći posao Bivša studentica od svog fakulteta tužbom traži 503 tisuće kuna jer joj njegova diploma nije pomogla da pronađe posao, prenosi Index.hr. 29-godišnja Pok Wong tvrdi da ju je fakultet Anglia Ruskin obmanuo tvrdeći da će joj pružiti kvalitetno obrazovanje i dobro zaposlenje, a umjesto toga je dobila, kako ona kaže, "Mickey Mouse diplomu". "Iako sam 2013. diplomirala kao najbolja u klasi, dobila sam samo Mickey Mouse diplomu. Nadam se da ću ovom tužbom potaknuti i druge studente da dobiju ono što su platili ili da im se to kompenzira. Anglia Ruskin je imao dobru reklamu, ali nisu ispunili obećano", rekla je Pok za Sunday Telegraph. Pok, koja se preselila iz Hong Konga u Cambridge kako bi stekla kvalitetno obrazovanje i šansu da uspije u poslovnom svijetu, od fakulteta traži kompenzaciju u visini plaćene školarine i životnih troškova za vrijeme studiranja. Među ostalim prigovorima navela je da su predavači opetovano kasnili na predavanja i da bi jednostavno uputili studente da za to vrijeme uče sami. Također je iznijela tvrdnju da su je za vrijeme dodjele diploma zaključali u sobu kad je pokušala drugim studentima ispričati kako stvari stoje. Glasnogovornik fakulteta tvrdi da Pok nije bila zaključana te da je prostoriju mogla napustiti kad god je htjela. "Iako smo joj uručili nagradu jer je diplomirala prva u klasi, pokušala je omesti vlastitu dodjelu diploma. Budući da bi to uništilo doživljaj brojnim drugim studentima, zamolili smo je da napusti pozornicu i sjedne u susjednu prostoriju iz koje je mogla otići kad god je htjela", tvrdi on.
13.03.2018 15:59    Studentske novosti   Održana tribina za studente strane državljane u BiH O važnosti prijave boravišta u Bosni i Hercegovini za studente strane državljane govorili su danas predstavnici Državne agencije za poslove sa strancima na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru. Tribinu je organiziralo Sveučilište u Mostaru u suradnji sa Studentskim zborom. Predstavnici Službe za strance u Mostaru objasnili su studentima postupak prijave privremenog boravka u BiH te koje su posljedice neprijavljivanja istog za vrijeme studiranja. Pomoćnik ravnatelja Državne agencije za poslove sa strancima Grenko Arapović kazao je kako prema trenutnim informacijama nije mala brojka studenata koji nisu iz BiH, ali većina nije regulirala status stranih državljana. „Ako država bude pokrenula zakonske korake može doći do velikih problema što se tiče samog studiranja tih studenata. Kazne za ovakve prekršaje mogu iznositi 300 KM uz protjerivanje iz same Bosne i Hercegovine“, poručio je Arapović. Pomoćnica rektora za nastavu, studente i pravna pitanja Sveučilišta u Mostaru prof. dr. Vesna Kazazić navela je kako su odlučili organizirati još jedan sastanak sa studentima stranim državljanima, uglavnom iz Republike Hrvatske, kako bi ih informirali i ukazali im zakonsku obvezu da prijave svoje boravište. „Proteklih godina studenti su većinskim dijelom izbjegavali prijaviti svoje boravište u BiH i zbog toga smo danas pozvali odgovorne ljude iz Državne agencije za poslove sa strancima kako bi ih malo educirali i kako bi studenti izbjegli moguće velike kazne za ovakav propust“, izjavila je prof. dr. Kazazić.
12.03.2018 13:02    Studentski zbor   ​Besplatni tečajevi Studentskog zbora za studente u Orašju Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru ove godine besplatne je tečajeve zbog brojnih upita odlučio organizirati i za svoje studente u Centru studiranja Orašje.
10.03.2018 19:13    Studentske novosti   Sveučilište u Mostaru maturantima će studije predstaviti preko društvenih mreža i aplikacija Što upisati? Hoću li uspjeti? Gdje se upisati? - samo su neka od pitanja koja postavljaju maturanti ovih dana razmišljajući o upisima na fakultete.
10.03.2018 08:30    Studentski kutak   ​FPMOZ: Dan otvorenih vrata Studija matematike, informatike i tehnike Na FPMOZ-u Sveučilišta u Mostaru održan je Dan otvorenih vrata Studija matematike, informatike i tehnike.
09.03.2018 11:00    Studentski kutak   ​Prezentacija Fulbright Foreign Student stipendije u Američkom kutku Mostar Ured za odnose s javnošću Veleposlanstva SAD-a i Američki kutak u Mostaru organiziraju online sesiju o mogućnostima prijave na Fulbright Foreign Student program/Visiting Student Researcher Category za akademsku 2019-2020. godinu.
09.03.2018 10:17    Studentski zbor   Studentski zbor: Besplatni tečajevi za maturante Predsjedništvo Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru zbog brojnih upita odlučilo je u suradnji s Rektoratom Sveučilišta u Mostaru pokrenuti besplatne tečajeve za maturante i učenike trećeg razreda srednjih škola.
08.03.2018 22:01    Studentske novosti   Mostar 15.3. domaćin najveće studentske regionalne konferencije Ekonomski fakultet Sveučilišta u Mostaru domaćin je studentske konferencije „CEO konferencija Mostar 2018“,koja će svečano biti otvorena 15. ožujka u 10,30 sati.
08.03.2018 11:54    Studentski kutak   ​Predsjednik Studentskog zbora Marko Džoić: Neformalno obrazovanje važno za zapošljavanje U sklopu studentskog putovanja na Vlašić u organizaciji Studentskog centra Sveučilišta u Mostaru, predsjednik Studentskog zbora Marko Džoić održao je predavanje pod nazivom" Neformalno obrazovanje važno za zapošljavanje" za studente stanare Studentskog centra Mostar.
07.03.2018 20:29    Studentski kutak   Mostar: Učenici se družili s uglednim svjetskim fizičarima Otkrićem Higgsovog bozona, prije šest godina eksperimentalno je potvrđeno postajanje Higgsovog polja koje je odgovorno za mase elementarnih čestica. To otkriće je globalni znanstveni pothvat tisuća znanstvenika i inženjera koji je započeo 90-tih godina, piše Dnevnik.ba. Neki od njih su gostovali u Mostaru kako bi učenike upoznali s ovim otkrićem. Ugledni fizičari Ivica Puljak i Nikola Godinović, uz brojne znanstvenike iz cijelog svijeta sudjelovali su u jednom od najznačajnijih postignuća moderne fizike. U pitanju je otkriće Higgsovog bozona - čestica kojom se prema Standardnom modelu objašnjava masa drugih čestica. "To je čestica koja je odgovorna za masu drugih elementarnih čestica, jer mi prije nismo razumjeli zašto ostale elementarne čestice iz kojih je izgrađeno sve oko nas, uključujući i nas same, zašto te čestice imaju masu. Sada znamo jer smo pronašli Higgsov bozon koji to objašnjava, a on to objašnjava na način da kaže da oko nas postoji tzv. Higgsovo polje koje prožima cijeli svemir i sve čestice prolazeći kroz to polje dobijaju masu, neke s tim poljem interreagiraju jače pa imaju veću mase, neke slabije pa imaju manju masu", kaže profesor fizike na FESB-u Ivica Puljak. To otkriće znanstveni je pothvat oko 10 000 znanstvenika i inženjera koji je počeo prije 20 godina. Koliko je i zašto značajno otkriće te misteriozne čestice mnogi još uvijek ne razumiju, no fizičari je smatraju ključem za razumijevanje svemira. Pored Higgsovog bozona prije 3 godine otkriveni su gravitacijski valovi čije je postojanje najavio još Albert Einstein svojom općom teorijom relativnosti. "Nakon što je prošlo sto godina kada je Einstein, sjedeći za stolom teoretski razmatrajući, otkrio da moraju postojati gravitacijski valovi. Gravitacijski valovi su sažimanje prostora i vremena i trebalo je sto godina proći, da ljudi ovladaju tehnologijama, da izmjere nešto što je milijarditinki dio milijarditinke metra promjena udaljeno između dva kraka dužine 4 km", kazao je Nikola Godinović, profesor na FESB-u. Upravo o svemu ovome učenici srednjih škola u Mostaru, učili su u sklopu "Međunarodnog istraživačkog dana učenika", pa su imali priliku na jedan dan biti mladi naučnici. "Već vidim učenike koji će biti budući fizičari i znanstvenici, to je i bila naša želja, da djeci na neki način približimo fiziku", ubijeđena je Silvija Ćorić Džidić, profesorica Gimnazije fra Grge Martića. Sujelujući na jedan dan u istraživačkom procesu, učenici su imali priliku pridružiti se video konferenciji s CERN-om kako bi raspravili svoje rezultate i kombinaciju njihovih zajedničkih rezultata.